U Sarajevu održan koncert povodom Svjetskog dana harmonike

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održan koncert povodom Svjetskog dana harmonike
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dan harmonike

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, na inicijativu Odsjeka za harmoniku, Svjetski dan harmonike obilježila je koncertom koji je održan danas u Umjetničkoj galeriji BiH. Odlukom UNESCO-a, ovaj dan je 2009. godine proglašen Svjetskim danom harmonike.

Ove godine Odsjek za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, publici je priredio muzički spektakl na kojem je klasična harmonika "Fissarmonicameratta" stupila na scenu u komunikaciju sa drugim, "starijim" klasičnim instrumentima.

Ideja koncerta je slobodna umjetnička komunikacija kroz sastave koji su studenti svojevoljno izabrali vođeni prijateljskim i kolegijalnim poznanstvima, i repertoarom koji su kreirali vođeni sopstvenim muzičkim afinitetima. Na sceni je nastupilo devet različitih sastava koji su prezentovali umijeće muzičke komunikacije harmonike sa čak devet različitih instrumenata.

Zlatko Lagumdžija održao niz sastanaka u Rijadu: 'Sutra nazad za New York. Još četiri dana posla'

Zlatko Lagumdžija održao niz sastanaka u Rijadu: 'Sutra nazad za New York. Još četiri dana posla'

Stilski, harmonika se predstavila u kamernim sastavima kroz muzičko proputovanje od 19. vijeka, preko klasika 20. vijeka sve do premijernog izvođenja djela savremene muzike.

Publici se prvi put predstavio i kamerni sastav "MAS Piazzolla" koji je izveo najpoznatija djela pisana za "Piazzolla kvintet", prenosi BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije