Projekat LOD III: Školovanje za 40 mališana u Mjedenici

Radiosarajevo.ba
Projekat LOD III: Školovanje za 40 mališana u Mjedenici

Više od 50 organizacija civilnog društva obradilo je teme socijalna inkluzija, rad sa osobama sa invaliditetom i zapošljavanje na dvodnevnoj konferenciji organizacija civilnog društva o pružanju usluga u lokalnim zajednicama u BiH, koja je danas završena u Sarajevu. 

Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) organizator je ove konferencije, koja je dio aktivnosti projekta Jačanje lokalne demokratije (LOD), koji se nakon uspješnog okončanja prva dva ciklusa trenutno nalazi u trećoj fazi provedbe, za koju je Evropska unija osigurala dva miliona eura iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA).

''Na području Općine Stari Grad Sarajevo EDUS trenutno učestvuje u projektu LOD III. Na taj način EDUS trenutno pruža edukaciju za više od 100 mališana od 18 mjeseci do 14 godina. S obzirom da se bavimo djecom sa poteškoćama u razvoju riječ je o specijalizovanom tretmanu, vid naučno dokazanog rada, u kojem učestvuje 40 edukatora'', rekla je u izjavi za Agenciju FENA prof. dr. Nirvana Pištoljević, bihevioralna psihologinja ispred Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju (EDUS). 

Također, u okviru radionica radi se i sa roditeljima, koji se obučavaju kako da rade sa svojom djecom kući, te se radi na usavršavanju stručnog kadra po novim svjetskim metodologijama, koje još nisu stigle i ne primjenjuju se u BiH. 

U saradnji sa Zavodom za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ EDUS uz podršku Općine Stari Grad učestvuje u projektu LOD III, na osnovu čega je, kaže Pištoljević stvorena mogućnost za zapošljavanje dodatnog kadra u „Mjedenici“. 

''Zahvaljujući tome u Mjedenici je primljeno oko 40 mališana koji inače ne bi imali mjesto gdje da pohađaju školu, a sedam edukatora je dobio svjetski nivo edukacija od profesora iz inostranstva po novim svjetskim metodologijama, koje inače ne bi dobili nigdje u BiH u okviru usavršavanja'', kazala je Pištoljević. 

Ovo je četvrta godina kako EDUS sarađuje sa UNDP-om, odnosno gradi osnovu kadra, koji će biti stručno specijalizovan za rad sa djecom sa najtežim poremećajima, naročito sa djecom sa autizmom. 

''Radimo sa djecom sa poremećajima autističnog spektra. Od ukupno 105 djece, oko 70 posto mališana dođe nam sa tom dijagnozom i ona ne bi imala program u koji bi bili uključeni jer naše škole nisu spremne da prime djecu sa tako teškim poremećajima'', kaže Pištoljević. 

S obzirom na to da se radi o djeci koja nemaju razvijen govor, ne čuju zvukove, neophodno je, ističe, od što ranije dobi od prve godine raditi na razvijanju tih vještina, jer se ne razvijaju same od sebe. 

Dakle, djeca sa poremećajima autističnog spektra, zaključuje, imaju nerazvijene repertoare da bi bili uspješni u društvu to jest redovnom školovanju. 

''Bez multidisciplinarnog i naučno dokazanog rada ova djeca ne bi bila uspješna u usvajanju novih vještina. To je individualan plan i program rada koji se pravi samo za dijete kojem trebaju specifične stvari'', kazala je Pištoljević. 

Cilj treće faze projekta je stvaranje što kvalitetnije saradnje između općina i organizacija civilnog društva, s namjerom da OCD pomaže općinama u realiziranju svojih potreba na terenu.

Istaknuto je da Delegacija Evropske unije u BiH snažno vjeruje u partnerstva između općina i nevladinog sektora, jer su istovremeno nevladine organizacije te koje poznaju potrebe građana i mogu odgovoriti na te potrebe u onim aspektima gdje općine to nisu u mogućnosti da urade.

Osim EU, UNDP-a, kao i mnogih NVO  projektu LOD doprinosi aktivno učestvovanje predstavnika Ministarstva pravde BiH.

U četvrtoj fazi projekta, koja počinje naljeto, uključit će se dodatnih 10 do 15 općina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije