Bauhaus / Novi trg i vidikovac u Sarajevu gradit će se u čast srebreničkog arhitekte

28. 05. 2019. u 07:30:00 S. Hodžić

Shares: 0

U sarajevskom naselju Ciglane će uskoro biti izgrađen trg i vidikovac Selman Selmanagić u čast slavnom arhitekti, urbanisti, scenografu, dizajneru i pedagogu porijeklom iz Srebrenice, čije je ime upisano zlatnim slovima u historiju Bauhausa, najznačajnije škole europske umjetničke avangarde, ali i Berlina, kao jedno od najznačajnijih imena u obnovi grada nakon Drugog svjetskog rata. 

Selman Selmanagić, Bosanac kojem se divi cijela Njemačka

"Ideja o trgu i vidikovcu izravno je povezana sa obilježavanjem 100. godišnjice Bauhausa koji je ove godine središnja tema arhitekture, umjetnosti i dizajna na globalnom planu i mislim da smo je na dobar način uključili kao jedan od središnjih događaja ovogodišnjih Dana arhitekture u Sarajevu", otkrila je za Radiosarajevo.ba historičarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Aida Abadžić-Hodžić, čije je njemačko dopunjeno i prošireno izdanje knjige "Selman Selmanagić und das Bauhaus" u prijevodu Azre Džajić-Weber predstavljeno prošle godine u Berlinu. 

Knjiga je prvi puta bila objavljena na bosanskom jeziku, u izdanju Bošnjačkog instituta u Sarajevu 2014. godine.

Naslovnica knjige  “Selman Selmanagić und das Bauhaus” autorice prof. dr. Aide Abadžić Hodžić - undefined

Naslovnica knjige  “Selman Selmanagić und das Bauhaus” autorice prof. dr. Aide Abadžić Hodžić

Srebrenički arhitekta jedan od najzaslužnijih u obnovi Berlina

Svake godine, u okviru Dana arhitekture koji se održavaju u Sarajevu, raspisuje se međunarodni konkurs na određenu aktuelnu temu. Tako su se ove godine, zbog toga što je nedavno obnovljen kosi lift na Ciglanama, zadnja stanica lifta i okolna zona nametnule kao zanimljiv prostor gdje bi se najbolje idejno rješenje moglo i realizirati u trajnu vrijednost u urbanoj vizuri i na ovom vrlo važnom i zanimljivom lokalitetu, rekla nam je Abadžić-Hodžić koja je član žirija za odabir najboljeg rada "Belvedere Selman Selmanagić". 

"Veza sa Selmanom je dvojaka: Ciglane su izvrstan primjer jedne stambene megastrukture koja čuva memoriju mjesta (nekadašnje Ciglane), a to je tema kojom se, kroz planiranje grada Schwedta, bavio i Selmanagić, početkom 1960-ih. Nadalje otvorili smo pitanje kako stanari koriste javne prostore između stambenih nizova, da li postoji interakcija kakva je karakteristična na nekadašnje mahale, mogu li se i na koji način ti prostori oplemeniti i optimizirati i postati 'doživljeni prostori', a što je bio također jedan od središnjih koncepata Selmanagićevog prostornog planiranja.

Kroz planiranje i uređenje manjeg trga i izdizanje vidikovca s kojeg se pruža vrlo lijep pogled na grad sa visine, a iz strogog centra grada, uvode se ne samo novi prostorni i arhitektonski, nego i društveni i turistički sadržaji, a ime Selmanagića ostaje trajno upisano u kulturnu historiju grada", pojasnila nam je izvrsna historičarka umjetnosti.

Ciglane - undefined

Mjesto na kojem će se graditi trg i vidikovac Selmana Selmanagića

Na konkurs je, kako nam je rekla, pristiglo dvadesetak radova i u prvoj selekciji odabrano je sedam najboljih. Proglašenje najboljeg rada bit će u okviru Dana arhitekture koji traju od 6. do 9. juna i nose niz iznimno zanimljivih sadržaja.

Među sadržajima koji će se naći na programu Dana arhitekture, Abadžić-Hodžić je izdvojila gostujuću izložbu "Bauhaus imaginista", manju selekciju odabranih radova sa središnje izložbe i Međunarodni stručni skup "Bauhaus triangle" sa temom Bauhaus agenda za 21. stoljeće, a koji će se održati 7. juna u prostorijama kina Meeting Point. Moderator i uvodni izlagač će biti profesorica Abadžić-Hodžić.

Podsjećamo, Selman Selmanagić (Srebrenica, 1905. – Berlin, 1986) jedini je arhitekt s područja nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koji je diplomirao arhitekturu u najznačajnijoj školi europske umjetničke avangarde, Bauhaus u Dessauu 1932. godine i bio je dugogodišnji profesor na Odjelu za arhitekturu Kunsthochschule Weißensee u Berlinu (1950-1970). Selman Selmanagić jedino je ime iz historije umjetnosti i arhitekture u Bosni i Hercegovini koji se obrazovao i umjetnički formirao u izravnom susetu i kroz saradnju sa vodećim imenima europskog umjetničkog modernizma, poput Paula Kleea, Wassilyja Kandinskog, Waltera Gropiusa, Hannesa Meyera, Mies van der Rohea.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA