Mandić traži od Općinskog vijeća preispitivanje odluke o opozivu: Prekršene su procedure

3
Radiosarajevo.ba
Mandić traži od Općinskog vijeća preispitivanje odluke o opozivu: Prekršene su procedure
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Srđan Mandić

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić uputio je zahtjev za preispitivanje Odluke o pokretanju opoziva Općinskom vijeću.

Općinsko vijeće jučer je sa 18 glasova podržalo inicijativu 16 vijećnika te je pokrenuta procedura opoziva načelnika Mandića. 

Međutim, on se pozvao na zakonsko pravo prema kojem traži preispitivanje opoziva.

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

U obrazloženju Mandić navodi kako Statut Općine Centar Sarajevo propisuje da predsjedavajući Općinskog vijeća može da sazove sjednicu u roku kraćem od osam dana, a drevni red za ovu sjednicu da predloži na samoj sjednici.

Ako je donošenje odluke hitno i ako bi nedonošenje odluke u određenom roku i u određenim situacijama moglo imati štetne posljedice po opći interes, prijedlog odluke se može podnijeti i općinskim odgovarajućim tijelima i organima, propisuje zakon.

Mandić navodi da su odredbe ovih akata prekršene na najgrublji način, jer tvrdi da predsjedavajući Općinskog vijeća u pripremi sjednice nije smatrao za shodno da sazove sjednicu Kolegija Općinskog vijeća radi pripreme 6. Vanredne sjednice i da obrazloži razloge za karakter hitnosti, kao i obrazloženje za hitni postupak za donošenje spornih odluka, čime je, kako je naglasio Mandić, na najgrublji način prekršio odredbe člana 109. Poslovnika.

Zatim se navodi i da se samostalnim djelovanjem predsjedavajući uputio poziv za održavanje 6. Vanredne sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo sa prijedlogom dnevnog reda bez ispunjenja obaveze obrazloženja razloga hitnosti i ugroženosti općeg interesa. Navodi se i to da se Općinsko vijeće nije izjašnjavalo, niti su stvorene pretpostavke za prethodno izjašnjavanje o opravdanosti razloga za hitan postupak u konkretnom slučaju.

/ Anketa

Podržavate li opoziv načelnika Srđana Mandića?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije