Klima i vremenske prilike: Nadaj se najboljem – pripremi se za najgore?!

Radiosarajevo.ba
Klima i vremenske prilike: Nadaj se najboljem – pripremi se za najgore?!

Klimatske promjene i sve ekstremnije vremenske nepogode negativna su nasljedstva koja ostavljamo mladima, zbog čega ih moramo pripremiti i educirati na takve scenarije u budućnosti, kazao je Almir Bijedić, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), povodom obilježavanja 23. marta, Svjetskog dana meteorologije.

Prepoznajući važnu ulogu koju će mladi ljudi imati u budućnosti  Svjetska meteorološka organizacija je za 2014. godinu odabrala temu pod nazivom Vrijeme i klima - uključivanje mladih.

Biljke

Bijedić je naglasio da je FHMZ prepoznao potrebu popularizacije meteorologije među mladim ljudima i njihovo uključivanje kroz edukaciju i podršku obrazovnim i naučnim institucijama, podsjećajući da su prošle godine Udruženje meteorologa BiH, FHMZBiH i pet osnovnih škola s područja općine Centar realizirali projekt pod nazivom "Meteorologija u školama".

“Također, prošle smo godine dali doprinos za više od 50 stručnih radova, kao što su magistarske i doktorske teze te pisanje stručnih članaka”, kazao je Bijedić, piše agencija Fena.

Kao prioritete FHMZBiH, Bijedić je izdvojio aktivnu međunarodnu saradnju, izgradnju savremene službe za izradu, praćenje i prezentaciju vremenske prognoze s akcentom na izdavanje ranih upozorenja na opasne meteorološke pojave te praćenje klimatskih promjena.

Sedam od deset nepogoda u svijetu su hidrometeorološkog porijekla i zbog toga je izdavanje ranih upozorenja krucijalno za nas”, objasnio je Bijedić dodajući kako im je aktivna međunarodna saradnja omogućila da u ovom trenutku imaju na raspolaganju produkte meteoroloških satelita i radara koje koriste druge zemlje EU.

Kao najbolji indikator klimatskih promjena, Bijedić navodi biljke, naglašavajući da je u tu svrhu FHMZBiH sanirao Međunarodni fenološki vrt na Ivan-sedlu te izgradio dva nova u Mostaru i Sarajevu. Ocijenio je da je prioritet ove institucije sačuvati arhivsku građu, odnosno 120 godina njihovog rada koja je od neprocjenjive vrijednost.

“Ovo je prepoznao i Fond za zaštitu okoliša FBiH koji će finansirati prvu fazu projekta sanacije arhive”, dodao je Bijedić ističući podršku Vlade FBiH koja je omogućila većinu ovih projekata.

Meteori

Budući da se FHMZBiH bavi i astronomijom, dodao je da je ova institucija zajedno s Astronomskim društvom Orion u protekloj godini počela  aktivnosti vezane za uspostavljanje bh. meteorske mreže koja je namijenjena za noćno snimanje meteorskih ulazaka u Zemljinu atmosferu.

“Do sada smo snimili oko 8.500 meteora”, kazao je Bijedić.

Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog FHMZBiH, kazao je da će  april biti u granicama višegodišnjeg prosjeka vezano za padavine, ali malo topliji.

“U maju očekujemo više padavina, ali temperature će biti više od prosjeka”, zaključio je Majstorović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije