Debata o ulozi visokog predstavnika u BiH

Radiosarajevo.ba
Debata o ulozi visokog predstavnika u BiH
Uloga visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini" bila je tema debate upriličene danas u Sarajevu, u organizaciji Udruženja demokratskih pravnika BiH, a u povodu imenovanja Valentina Inzka na dužnost visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU-a.

Sudionici ovog skupa smatraju kako aktuelni dijalog o ustavnim promjenama pokazuje da su još prisutne snage koje su protiv izgradnje moderne države BiH, potcrtavajući kako je samo osnaženom funkcijom visokog predstavnika moguće u relativno kratkom vremenu izgraditi državu koja će biti u istinskom interesu njenih građana, naroda i društva u cjelini.

Član Venecijanske komisije i jedan od uvodničara skupa prof. dr. Ćazim Sadiković podsjeća kako bi prvi korak na tom putu trebalo biti usklađivanje Ustava BiH (Aneksa 4. Daytonskog sporazuma) s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, dovodeći to u kontekst mandata visokog predstavnika da, u skladu s obavezama sadržanim u Aneksu 10., ustanovi političke i demokratske institucije.

To je najbolji način da se zaštite ljudska prava pojedinaca, uključujući njihova etnička, vjerska i druga prava, ali i da se osnaže demokartski temelji za izgradnju moderne i efikasne državne strukture, te ostvare pretpostavke za sve druge ustavne promjene, smatra Sadiković.

Naglašava kako za sve ustavne promjene koje nameće primjena Evropske konvencije ne treba tražiti saglasnost entiteta ili drugih subjekata sistema s obzirom na to da je ova konvencija jednoglasno ratificirana u Parlametarnoj skupštini BiH.

Prof. dr. Omer Ibrahimagić je mišljenja kako bez provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u cijelosti nema uvjeta za povlačenje visokog predstavnika, te da bi u slučaju eventualnog gašenja te funkcije bilo neophodno pristupiti definiranju amandmana na Ustav BiH za svaki od aneksa Daytona, striktno precizirajući nadležnosti parlamenta, vlade, predsjedništva i sudova na nivou države, a sve s ciljem otklanjanja blokada u odlučivanju na različitim nivoima.

Ibrahimagić navodi kako je i bez ijedne izmjene Ustava moguće relaksirati političke tenzije u BiH i to putem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojima bi se inaugurirala obaveza svake političke stranke da na izbornim listama ima kandidate iz sva tri bh. naroda i nacionalnih manjina, proporcionalno popisu stanovništva iz 1991. godine.

Prof. dr. Hasan Balić pozvao je predstavnike profesionalne i akdemske zajednice da se intenzivnije uključe u kreiranje rješenja, uz opasku kako u BiH "ne žive nekakva plemena, nego narodi s dugom pravnom tradicijom i kulturom".

Balić, bivši sudija Doma za ljudska prava, ocjenio je kako državu koja je "ozbiljno bolesna" mogu izliječiti jedino pravnici, potcrtavajući neophodnost smanjenja razlika između stvarnog i normativnog.

Sudionici skupa razmatrali su i pitanja vezana za punu provedbu Odluke o konstitutivnosti naroda te modalitete za prevazilaženje zastoja u izgradnji institucija i reformskim procesima, neophodnim za uključivanje BiH u evroatlantske integracije.

Posebno je elaborirana uloga visokog predstavnika u pogledu obaveza koje proistječu iz Daytonskog sporazuma (Aneksa 10.), uključujući nadzor nad njegovom implementacijom i pomoć u otklanjanju svih teškoća, a u svojstvu konačnog tumača civilnog dijela Sporazuma.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije