Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

6
Radiosarajevo.ba
Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima
Parlamentarna skupština BiH / Denis Zvizdić i Kemal Ademović u posjeti Republici Turskoj

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Dr. Denis Zvizdić sastali su se u Istanbulu sa predsjednikom Velike Narodne Skupštine Republike Turske.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastali su se u Istanbulu s predsjednikom Velike Narodne Skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom  i čestitali na svemu što Republika Turska radi u okviru svoje progresivne vizije "Stoljeće Turske“.

Tokom razgovora, sagovornici su upoznali  Kurtulmuşa sa aktuelnom situacijom u zemlji i zahvalili se Republici Turskoj na kosponzoriranju Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se glasati u maju ove godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kada se očekuje da  se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici koji će se obilježavati svake godine.

Sanel Kajan objavio dramatičan post: 'Voz koji je iz Sarajeva krenuo ka Mostaru, iskočio je iz šina'

Sanel Kajan objavio dramatičan post: 'Voz koji je iz Sarajeva krenuo ka Mostaru, iskočio je iz šina'

Saglasili su se da su mir i stabilnost zemlje od najveće važnosti i da, pored snažne podrške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti Bosne i Hercegovine, Turska pruža snažnu podršku BiH i na njenom putu evropskih i NATO integracija.

Rekli su i da su ukupni bilateralni odnosi dvije zemlje izuzetno dobri i da postoji prostor za unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i investicija. Pozvali su Kurtulmuşa da sa delegacijom turskog Parlamenta posjeti PSBiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog  doma PSBiH dr. Denis Zvizdić i član Grupe prijateljstva PSBiH za Afriku i zemlje Bliskog istoka Safet Softić učestvuju na Petoj godišnjoj konferenciji Lige parlamentaraca za Al – Quds (Jerusalim), koja se održava u Istanbulu.

Konferencija, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Numana Kurtulmuşa i uz prisustvo predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, okupila je oko 700 parlamentaraca iz cijelog svijeta koji diskutiraju o temi "Sloboda i nezavisnost Palestine“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije