Željko Komšić: Christian Schmidt treba dobro razmisliti

24
Fena
Željko Komšić: Christian Schmidt treba dobro razmisliti
Print Screen / Željko Komšić i Christian Schmidt

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas da građani neće prihvatiti etničke podjele, a da visoki predstavnik  Christian  Schmidt treba dobro razmisliti.

Komšić je komentarisao informacije koje su se pojavile u javnosti, a odnose se na namjeru visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona "po željama HDZ-a."

"Siguran sam da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu.  Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Očekujem da se sve probosanske opcije jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH", rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog ureda.

Hoće li Schmidt nametnuti Izborni zakon kojim će svi biti jednako (ne)zadovoljni?

Hoće li Schmidt nametnuti Izborni zakon kojim će svi biti jednako (ne)zadovoljni?

Podsjetimo, prema pisanju portala Istraga, Schmidt razmatra nametanje izbornog zakona, a dva su moguća pravca djelovanja. Prvi pravac podrazumijeva nametanje tzv. "tehničkih pitanja" u Izborni zakon, dok bi "politički dio" stupio na snagu poslije Općih izbora.

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba iz diplomatskih izvora, u međunarodnoj zajednici postoje oni koji su za i koji su protiv nametanja Izbornog zakona. Schmidt navodno razmišlja o rješenjima "kojima bi svi bili podjednako (ne)zadovoljni".

Istraga.ba još tvrdi kako su se u cijelu priču, potom, uključili zvaničnici Hrvatske, ali i EU koji su insistirali na rješavanju "hrvatskog pitanja". Ovaj portal tvrdi da je Vlada Republike Hrvatske, navodno, uputila OHR-u i dokument u kojem predlaže način izmjena Izbornog zakona BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije