Završen sastanak u Istočnom Sarajevu: Izborni zakon u narednih sedam do deset dana

17
Radiosarajevo.ba
Završen sastanak u Istočnom Sarajevu: Izborni zakon u narednih sedam do deset dana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković, Predrag Kojović, Nermin Nikšić

U Istočnom Sarajevu danas, 17. aprila održan je još jedan u nizu sastanaka koalicije koja formira vlast na državnom nivou.

Nakon sastanka prisutnima su se obratili premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, predsjednik NSRS Nenad Stevandić i predsjednik bh. eniteta RS Milorad Dodik.

"Svima nam je žao da smo onaj zamah koji smo imali nakon otvorenja pregovora izgubili, ovaj današnji sastanak je završen na način da se pokušamo vratiti na evropski put, uvijek smo i dogovorila da zajedničkim dogovorom dođemo do rješenja. Dogovorili smo se da u narednom periodu ponudimo Izborni zakon u proceduru u Perlament BiH", reako je Nikšić.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Zatim se prisutnima obratio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

"Bio je težak sastanak, imamo različite stavove, ali imamo zajednički cij da riješimo pitanja i nađemo dogovor. Imamo malo vremena, imamo sutra sjednicu Predstavničkog doma, pokušat ćemo u sedam do deset dana imati Izborni zakon", izjavio je Konaković.

Najava sastanka u Istočnom Sarajevu: Milorad Dodik prijeti raspadom koalicije

Najava sastanka u Istočnom Sarajevu: Milorad Dodik prijeti raspadom koalicije

Nakon njega govorio je Stevandić.

"RS će sutra usvojiti svoj Izborni zakon i ostaviti dovoljno vremena kolegama iz Federacije da se usaglase. Konaković je rekao da ima mnogo stvari oko kojih se ne slažemo. Ne slažemo se ni oko Srebrenice, ali nismo se potukli", kazao je Stevandić.

Na pitanje novinarke da li je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona Dodik je odgovorio:

"Ranije su radile tehničke grupe, imamo visok stepen usaglašenosti, ostaju pitanja Centralne izborne komisije i ustavno pitanje – izbori za članove Predsjedništva, to trebaju riješiti partneri u Federaciji. Najbolje rješenje je novi Izborni zakon koji bi riješio sva pitanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije