Vlada FBiH: Jednokratna pomoć od 1.000 KM za novorođenu djecu

1
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Jednokratna pomoć od 1.000 KM za novorođenu djecu
Foto: Pexels / Ilustracija / Novorođenče

Na sjednici održanoj u utorak, 14. maja, u Sarajevu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete, koju je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Ovom uredbom se definišu korisnici i uslovi za ostvarivanje novčane pomoći, kao i postupak za odobrenje pomoći. Pomoć se odnosi na jednokratnu isplatu od 1.000 KM po novorođenom djetetu.

Cilj ove uredbe je dugoročno socio-ekonomsko osnaživanje porodica s djecom, te ublažavanje negativnih demografskih trendova. Prema procjenama, oko 16.000 korisnika će ostvariti pravo na ovu pomoć, a u Budžetu FBiH za 2024. godinu je za ovu svrhu izdvojeno 16 miliona KM.

Ljudska i profesionalna obaveza: KCUS spreman za prijem bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze

Ljudska i profesionalna obaveza: KCUS spreman za prijem bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze

Pravo na ovu pomoć imaju porodilje koje su rodile u periodu od 1. januara do 31. decembra tekuće godine. Uredba omogućava ostvarivanje pomoći čak i u slučaju mrtvorođenih beba ili smrti djeteta u periodu podnošenja zahtjeva. U slučaju smrti ili nemogućnosti majke da brine o djetetu zbog bolesti ili zatvora, pomoć može ostvariti otac djeteta.

Roditelji kojima je oduzeto roditeljsko pravo, ili čija su djeca smještena u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite, nemaju pravo na ovu pomoć. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će provjeriti ove podatke kroz službene evidencije nadležnih centara za socijalni rad.

Federalno ministarstvo rada oštro reagira na Novalićeve tvrdnje o penzionerima

Federalno ministarstvo rada oštro reagira na Novalićeve tvrdnje o penzionerima

Majka koja podnosi zahtjev mora biti državljanka BiH i FBiH sa stalnim prebivalištem u Federaciji najmanje devet mjeseci prije rođenja djeteta. Pomoć se može odobriti i ako je otac državljanin BiH i FBiH sa stalnim prebivalištem u Federaciji, čak i ako majka nije državljanka. Ako je dijete rođeno van BiH zbog zdravstvenih razloga, pomoć se također može odobriti.

Zahtjevi za novčanu pomoć se podnose putem elektronske aplikacije na službenoj web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Period za podnošenje zahtjeva traje od 1. januara tekuće godine do 15. januara naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije