Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

7
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela odluku kojom se daje saglasnost za usklađivanju vrijednosti općeg boda za 2024. godinu, u skladu sa članom 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 13,6 posto, te iznosi 20,74 KM.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

U obrazloženju predlagač je u razlozima za donošenje odluke naveo da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaprimilo akt Federalnog zavoda PIO, kojim se traži saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2024. godinu za 13,6 posto.

U dijelu BiH očekuje se jako nevrijeme: Olujni vjetar, grad i grmljavina najavljeni u više gradova

U dijelu BiH očekuje se jako nevrijeme: Olujni vjetar, grad i grmljavina najavljeni u više gradova

Naime, Federalni zavod za statistiku je objavio podatak prema kojem je procenat porasta prosječne bruto plate u FBiH u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu 13,6 posto. Također, Federalani zavod za PIO je Federalnom ministarstvu dostavio procjenu obračuna vrijednosti općeg boda, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH.

U obrazloženju se podsjeća da je članom 78. Zakona o PIO propisano da se vrijednost općeg boda iz člana 47. ovog zakona usklađuje 15. aprila svake godine, prema procentu porasta prosječne bruto plate u Federaciji u prethodnoj godini, a da vrijednost općeg boda uz saglasnost Vlade Federacije BiH, utvrđuje i objavljuje nosilac osiguranja u Službenim novinama Federacije BiH, te je bilo potrebno da Vlada da saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u procentu od 13,6 posto, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije