'Većina preporuka za reformu Ustava FBiH prihvatljiva svima'

Radiosarajevo.ba
'Većina preporuka za reformu Ustava FBiH prihvatljiva svima'

Većina preporuka za reformu Ustava FBiH je prihvatljiva svima i vjerujemo da će se o tim promjenama glasati do kraja godine, izjavio je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon.

"Mislim da neke od stranaka imaju jedno ili dva pitanja o kojima žele razgovarati i treba se voditi debata o tim pitanjima, ali velika većina preporuka je prihvatljiva  svima i nema dvojbe da bi one u značajnoj mjeri  promijenile stvari kada je u pitanju  kvaliteta upravljanja u Fedraciji. Smanjili bi se troškovi vlasti i građani bi dobili bolje usluge od vlasti", kazao je Moon u intervjuu za Večernji list.

Što se tiče mogućnosti odgode općih izbora u BiH zbog neprovedbe presude "Sejdić-Finci", Moon je istaknuo kako je to u biti pitanje koje se tiče EU,  te kako će se čekati njihova reakcija. "EU je zahtijevao da BiH promjeni svoj Ustav kako bi adekvatno odgovorio na sudsku presudu, te odluku BiH o mehanizmu koordinacije za pristupanje EU", kaže Moon, uz napomenu da je to glavna kočnica za napredak BiH na putu EU.  

O Dodiku, Komšiću...

Na upit je li svojim ponašanjem favorizirao određene političare u RS-u sastajući se s njima, istodobno odbijajući sastanak s Miloradom Dodikom, američki veleposlanik kaže kako sastajanje s predsjednikom Dodikom Washington nije smatrao produktivnim. "Nekonzistentan pristup Dodika jednostavno je podrivao povjerenje koje je postojalo između njega i SAD-a."

"EU očekuje od bh. političara  da dođu u Bruxelles sa sporazumom o presudi "Sejdić-Finci" kao i o drugim pitanjima", kaže Moon.

O izostanku glasnije reakcije međunarodne zajednice, pa i SAD-a na izjavu Željka Komšića u kojoj je zaprijetio ratom u slučaju eventualne secesije RS-a, Moon odgovara kako se međunarodni sporovi ne trebaju rješavati  konfliktom  već pregovorima, piše Fena.

"Komentari Dodika o secesiji ne pomažu stabilnosti  u ovoj zemlji i ne šalju ispravnu poruku građanima, a i cijeli koncept je suprotan Daytonskom ustavu...Umjesto da govore o podjelama, bh. političari trebaju vidjeti kako će sutra zarađivati i raditi zajedno", objašnjava američki veleposlanik.

O pristupu NATO-u i mogućnosti referenduma u BiH, Moon kaže kako  je referendum, ali državni referendum, nešto što mu se čini  mogućim ako politčki lideri te zemlje odluče o tome u budućnosti.

Daleko od NATO-a

"No da budem jasan, BiH je daleko od članstva u NATO-u" kaže američki veleposlanik.

Glede Dodikova poziva NATO-u da objavi "konačnu istinu" o slučaju "Markala", Moon kaže kako SAD ne smatraju da je taj slučaj neriješen.

"Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) je nekoliko puta govorio o tome i donio odluku kako nema dvojbe odakle je došla granata,  a mi poštujemo njihovu odluku". kazao je Moon.

Kada je u pitanju popis stanovništva u BiH, američki veleposlanik izražava nadu kako "neće biti previše svađa oko pitanja vjeroispovjesti, etničke pripadnosti i jezika". "Nadam se da će ljudi vidjeti popis kao sredstvo da se sami registriraju na način na koji smatraju najboljim za vlastitu identifikaciju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije