U znak sjećanja na Olimpijadu 1984. godine: Francuska ambasada predstavila nove poštanske markice

0
Fena
U znak sjećanja na Olimpijadu 1984. godine: Francuska ambasada predstavila nove poštanske markice
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Nove poštanske markice BiH

Povodom otvaranja Olimpijskih igara Pariz 2024. danas su ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas i savjetnica za saradnju i kulturnu aktivnost Ambasade i direktorica Francuskog Instituta u BiH Loé Lagrange u prostoru BH Pošte u Sarajevu predstavili specijalnu poštansku markicu izdatu u spomen na održavanje olimpijskih i paraolimpijskih igara u Parizu 2024. i 40. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu.

Poštansku markicu koju je izdala BH Pošta naslikao je francuski umjetnik OJAN (Joan Tarragon) prikazujući neobični historijski trenutak koji ove godine ujedinjuje dva olimpijska grada, Sarajevo 1984. - Pariz 2024.

Pod nazivom Amitié - Golub, ova poštanska markica predstavlja par golubova, univerzalni simbol mira, slobode i nade, i suptilno spaja boje francuske i bh. zastave.

Legendarni nogometaš Brazila opljačkan u taksiju: Sve se desilo uoči Olimpijade u Parizu

Legendarni nogometaš Brazila opljačkan u taksiju: Sve se desilo uoči Olimpijade u Parizu

Ambasador Francuske u BiH François Delmas je ovom prilikom kazao da je njegova zemlja ponosna što ove godine organizira olimpijske i paraolimpijske igre, tačno 40 godina nakon Olimpijskih igara u Sarajevu.

Po njegovim riječima, to je neobičan historijski trenutak za naše dvije zemlje koje veže čvrsto i staro prijateljstvo.

"Danas Pariz postaje centar svijeta. Ove igre će se održati među najpoznatijim spomenicima u Parizu. Želimo da one budu za primjer u oblasti odgovornosti prema životnoj sredini, solidarnoj ekonomiji i inkluzivnosti u oblasti ravnopravnosti" kazao je ambasador Delmas.

Kaže da je primijetio da žene čine više od polovine bosanske delegacije. Istaknuo je da poštanska markica koju predstavljaju danas slavi historijsku koincidenciju od 40 godina između igara u Parizu i igara u Sarajevu 1984. godine. 

Napomenuo je da su prve Zimske olimpijske igre održane u Francuskoj prije 100 godina u Chamonixu, a Zimske olimpijske igre 2030. godine će biti održane u francuskim alpama.

Donesena odluka: Evo gdje će se održati Zimska Olimpijada 2030 - ali pod jednim uslovom

Donesena odluka: Evo gdje će se održati Zimska Olimpijada 2030 - ali pod jednim uslovom

"Izradom ove markice proslavljamo ovaj izuzetni rođendan i ovo prijateljstvo koje veže Pariz i Sarajevo" poručio je ambasador Delmas.

Savjetnica za saradnju i kulturnu aktivnost Ambasade i direktorica Francuskog Instituta u BiH Loé Lagrange je kazala da ova markica najprije simbolizira vezu između Francuske i Bosne i Hercegovine.

Napomenula je da je poštansku markicu dizajnirao francuski umjetnik Joan Tarragon, alias OJAN, koji je pobijedio na takmičenju za najbolji dizajn koji je organizirao Francuski Institut u BiH.

Sarajevska Olimpijada u Madridu: Otvorena izložba 'Olimpijski duh ujedinjuje svijet'

Sarajevska Olimpijada u Madridu: Otvorena izložba 'Olimpijski duh ujedinjuje svijet'

Dodala je da je ova markica izdata u BiH, u BH Pošti. "OJAN je odabrao boju zastava naše dvije države, plavu, bijelu, crvenu i žutu. Istovremeno, ova markica podsjeća na prošlost olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu prije 40 godina i prihvaća duh onih koje danas počinju u Parizu" kazala je Lagrange.

Pojasnila je da grozd koji drže golubovi suptilno podsjeća na olimpijske krugove.

"Glavni element crteža su dva goluba koji su univerzalni simbol mira i slobode, a to je ono što mi želimo i vama i nama. Golubovi su ptice pismonoše, idealni za markicu i kao simbol veze između naših zemalja. Zahvalna sam BH Pošti i OJANU za saradnju" kazala je Lagrange.

'Olimpijada u Sarajevu' na festivalima u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori

'Olimpijada u Sarajevu' na festivalima u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori

Generalni direktor BH pošte Adis Šehić je kazao da poštanska marka predstavlja jednu priču u malom o svim bitnim događajima Bosne i Hercegovine, o bitnim ličnostima i najboljim pričama Bosne i Hercegovine.

"Današnja pošiljka koju će ambasador Delmas poslati mislim da će predstavljati dio te priče" kazao je Šehović. Poželio je sreću takmičarima iz BiH koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Sigurno će ova personalizirana poštanska marka biti dio lijepe priče koja će iz BiH krenuti za Pariz" naveo je Šehić. Ambasador Francuske u BiH François Delmas je sa šaltera BH Pošte poslao prvu pošiljku s ovom poštanskom markicom.

Podsjetimo, večeras će na obalama Sene svečano biti otvorene Olimpijske igre u Parizu, najveći svjetski sportski događaj.

Portal Radiosarajevo.ba će pratiti sva dešavanja u Parizu, a termine nastupa predstavnika Bosne i Hercegovine možete vidjeti na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije