Tirak: Granična inspekcija u BiH nije državna i zato je nelegalna

Radiosarajevo.ba
Tirak: Granična inspekcija u BiH nije državna i zato je nelegalna

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odgodio je razmatranje Prijedloga zakona o inspekcijama FBiH iz tehničkih razloga. 

U razgovoru za agenciju Fena Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istakao je da je Prijedlog zakona o inspekcijama u Federaciji BiH do sada najobimnije urađen zakon o inspekcijama u Federaciji. 

S obzirom da je ovo tek drugi zakon o inspekcijama u Federaciji  BiH naglašava da je ovo ogroman napredak, koji je napravljen na osnovu sedmogodišnjeg iskustva u ovoj oblasti.

"Sve je veoma dobro posloženo u zakonu. Novina je da se formiraju dva sektora: granična inspekcija i sektor interne kontrole. Nažalost, granična inspekcija u BiH je nelegalna inspekcija, jer ona treba da bude državna. Međutim, iz već poznatih političkih razloga to nikako da ode na državni nivo" kazao je Tirak. 

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastoji urediti tu oblast, da bi se, kako ističe, građani zaštitili u kontekstu robe koja se uvozi u BiH. 

"U pregovorima smo s Republikom Srpskom tako da ćemo sve učiniti što je u našoj moći. Ali, činjenica je da granična inspekcija ne treba da bude ni u Federaciji BiH, ni u Republici Srpskoj, pa čak ni u Distriktu Brčko, već treba biti na državnom nivou" smatra Tirak. 

Saradnju s inspektorima iz Republike Srpske i iz Distrikta Brčko direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove ocijenio je veoma dobrom, jer „inspektore u BiH sve isto boli“. 

Problem vidi u tome što se „svi igraju gluhih telefona“, naglašavajući da je granična inspekcija problem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje treba da uređuje uvoz i izvoz robe, vanjskotrgovinskog prometa. 

Iako postoji državni Zakon o kontroli robe pri uvozu i izvozu, odnosno o kvalitetu robe, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove kaže da nikada Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije donijelo nijedan provedbeni akt, a „treba da donese 22 akta i to stoji tako 10 godina“. 

"To je veliki problem jer se u BiH uvozi kako se kome „ćefne“. Ako tom prilikom kažeš nemoj, onda nas prijavljuju da kočimo uvoz-izvoz. To nije tačno, a još će nam biti gore. Mi ćemo sigurno kontrolisati robu isto tako kako kontrolišu naši susjedi" rekao je Tirak. 

Drugi sektor koji bi se formirao po Prijedlogu zakona o inspekcijama u Federaciji BiH jest sektor interne kontrole, u kojem će tvrdi Tirak, biti uključeni najstariji i najiskusniji inspektori, koji će ići za inspektorima i vršiti kontrolu samo njihovog rada. 

"Dakle, kontrolisat ćemo rad inspektora, koji nema veze sa subjektima. Subjekte ćemo zamoliti da nam daju papire šta su inspektori radili. Time želimo umanjiti priču da inspektori valjaju ili nevaljaju, da primaju ili ne primaju mito. Također, ocjenjujemo inspektora kroz internu kontrolu s tim da će inspektori morati polagati test slično Visokom sudskom tužilačkom vijeću" kazao je Tirak. 

Podsjetio je da inspektori imaju u prosjeku 50 godina i da je veoma žalosno što mali broj ljudi dolazi u inspekciju, navodeći da inspektor dva puta polaže test i tek ako treći put ne položi test automatski gubi posao. 

Mišljenja je da federalni inspektor ne smije da ne zna odogovor na neko pitanje, te dodaje da, nažalost, današnje iskustvo nije takvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije