Svi su znali za slučaj Senade Alimanović

Radiosarajevo.ba
Svi su znali za slučaj Senade Alimanović


Nakon što su kolege sa portala Žurnal otkrili šokantan slučaj Senade Alimanović iz Lukavca, koja je zbog zdravstvene birokratije i nedostatka medicinske etike, deset dana nosila mrtvu bebu, oglasio se i prozvani direktor Kliničkog centra Univerziteta, Elmir Čičkušić.

Podsjetimo, upravo je ova zdravstvena institucija odbila izvršiti hirurški zahvat, jer Alimanovićka, usput Romkinja (što nije nevažno u ovoj priči), nije imala zdravstveno osiguranje. Ljekarima u Doboju je bio važniji ljudski život nego ovjerena zdravstvena knjižica, pa je Alimanovićka preživjela.

Čičkušić tvrdi da nikada nije čuo za ovaj slučaj, te ga niko nikada nije kontaktirao ili zvao zbog toga.

„U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla se godišnje pruži na hiljade usluga neosiguranim licima. Za samo prvih devet mjeseci ove godine neosiguranim licima je pruženo zdravstvenih usluga u vrijednosti 2.028.100 KM. Iako ova sredstva nisu uplaćena prije pružanja zdravstvene usluge, a gotovo u potpunosti nisu i neće biti refundirana nakon usluge, ove su se zdravstvene usluge u našoj Ustanovi uvijek pružale i pružati će se. Prema tome, ni gospođa Senada Alimanović se nije smjela i ne smije tretirati drugačije“, kaže direktor za Žurnal.

Čičkušić također tvrdi da će biti pokrenuta interna istraga kako bi se ispitale sve okolnosti pod kojima se cijeli slučaj odvijao.

Ipak, teško je povjerovati da direktor ništa ne zna ovom slučaju koji ne samo da je pokazao kako je živjeti ljudima bez zdravstvenog osiguranja nego i otkrio birokratsku otuđenost medicine od ljudi.

Senada Alimanović i njen muž Nazif su se, naime, obratili Uredu ombusmana BiH, odakle je 9. novembra, na adrese svih relevantnih institucija u državi odaslano upozorenje i zatraženo izjašnjavanje.

O slučaju Senade Alimanović obaviještena su ministarstva zdravstva svih deset kantona u Federaciji; Gender centar Federacije BiH, Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, Odbor za zdravstvo Parlamenta Federacije BiH.

Opet, možda direktor zaista nije čuo za slučaj, jer niko od prozvanih institucija nije našao za shodno da se pozabavi ovim problemom.

“Ombudsmeni Bosne i Hercegovine smatraju da je u konkretnom slučaju došlo do diskriminacije žena koje pripadaju ranjivim grupama, u ovom slučaju pripadnica romske nacionalne manjine, zbog nemogućnosti da S. A. pravovremeno dobije adekvatnu njegu s obzirom na stanje u kojem se nalazila. Vlasti u Federaciji BiH s obzirom da nisu adekvatno iskoordinirale svoje aktivnosti i omogućile provođenje normativnog okvira koji uređuje oblast zdravstva, dovele su istu u diskriminirajući položaj“, stoji u pismu odaslanom na gore navedene adrese.

Dijelove teksta prenosimo sa portala Žurnal.info


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije