Suština sporazuma SDP-HDZ mora se mijenjati

Radiosarajevo.ba
Suština sporazuma SDP-HDZ mora se mijenjati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u svom kabinetu predstavnike 15 organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini koje su se oštro usprotivile prijedlogu SDP-a i HDZ-a o načinu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.
Predstavnici organizacija civilnog društva istakli su da su ohrabreni odlučnošću gospodina Komšića da stane u odbranu građanske BiH i ponovili razloge svog neslaganja sa spornim prijedlogom

Zajedničko mišljenje je da je ovaj sporazum poguban za BiH i njene građane, te da se eventualnom implementacijom ovog sporazuma povećava stepen diskriminacije građana Bosne i Hercegovine, u zavisnosti od toga gdje imaju prebivalište i kako se izjašnjavaju.

Također, Komšić je još jednom ponovio da je ovakav sporazum neprihvatljiv, te da mora doživjeti ispravke, ali „ne kozmetičke nego suštinske“.

Jača diskriminacija

„Činjenica je da se ovim sporazumom  umjesto da se ukine, jača diskriminacija  građana i građanki BiH koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda. Žalosno je da se odluka Evropskog suda za ljudska prava, čijom se implementacijom trebao unaprijediti ustavni položaj ostalih, na ovaj način iskorištava da se taj položaj dodatno oteža i na duže staze ukine svaka mogućnost da svi oni koji se ne osjećaju kao pripadnici/e konstitutivnih naroda u BiH ravnopravno učestvuju u  političkom životu i ostvaruju ista prava kao konstitutivni narodi“, navodi 15 organizacija.

Dervo Sejdić, aplikant pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu i jedan od predstavnika organizacija civilnog društva, naglasio je da je cilj njegove tužbe Sudu u Strasbourgu da osigura nadu stotinama hiljada ljudi, koji se ne osjećaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, da će biti ravnopravno birani, te da će svako od njih imati šansu da jednog dana sjedi u ovoj istoj zgradi Predsjedništva BiH i radi u najboljem interesu ove zemlje.


U nastavku razgovora, rečeno je  da je poražavajuća činjenica da su predstavnici navedenih političkih partija, vođeni aktuelnim stranačkim interesima, ostali pri tome da  ovaj sporazum pretoče u Ustav BiH i Ustav Federacije BiH, te da će, ukoliko se prijedlog u ovom obliku uputi u parlamentarnu proceduru, to ostati upamćeno kao najveći atak na demokratiju i ljudska prava u poslijeratnoj BiH.

Podrška aparthejdu

Zaključeno da se usvajanje ovog sporazuma kao temelja za ustavne reforme mora na svaki način zaustaviti  ako on dospije u parlamentarnu proceduru, te da parlamentarni zastupnici moraju biti svjesni da bi, dizanjem ruke za ovakav prijedlog ustavnih amandmana, direktno podržali uvođenje aparthejda u BiH i tako izgubili svaku podršku u onom dijelu biračkog tijela koji se tome protivi.

Na sastanku su, u ime koalicije organizacija civilnog društva, prisustvovali predstavnici organizacija: Kali Sara – Romski informativni centar, UG Zašto ne, Pravni institute u BiH, Fondacija za kreativni razvoj, Fondacija Ekipa, Pokret Dosta, Akcija građana, Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena
UG Revolt.

Okupljeni oko ove koalicije su 19. jula održali okrugli stol na ovu temu, a više o tome možete pročitati na sljedećem LINKU (Opširnije o okruglom stolu pročitajte ovdje).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije