Stigla detaljna prognoza za septembar: Evropu čekaju nagle promjene, oluje, poplave i snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Stigla detaljna prognoza za septembar: Evropu čekaju nagle promjene, oluje, poplave i snijeg
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša

Ovogodišnje ljeto oborilo je historijske rekorde pokazateljima na termometrima i velikim sušama, a njemu je konačno došao kraj, jesen je stigla. 

Severe Weather Europe obajvio je najnoviju prognozu za jesen, a očekuje se osjetno zahlađenje u Evropi, veće padavine, ali i mogućnost poplava.

Navodi se da će prvi front preći sjeverni Mediteran i Alpe u nedjelju navečer do ponedjeljka. Zbog peklapanja visoke brzine vjetra i jake nestabilnosti, postoji opasnost od izbijanja snažnih oluja. Početkom sedmice povećat će se rizik od poplava u područjima od Sjeverne Italije preko Slovenije do Austrije. 

ViK upozorio: Više sarajevskih naselja od 22 sata neće imati vode

ViK upozorio: Više sarajevskih naselja od 22 sata neće imati vode

Kasnije nad Evropom će se razviti veliki gornji procjep i pomaknuti se prema jugu, a to će donijeti prvi značajan udar mnogo hladnije zračne mase u srednju Evropu i Mediteran. Postoji vjerovatnoća da će uzrokovati i teške vremenske uslove, dodatne poplave. Moguć je i snijeg u višim Alpama. 

Ovaj jedinstveni događaj padavina odvija se preko Sahare. Padavine su toliko neuobičajene da će u septembru veći dio zapadne Sahare primiti više od 500 posto normalnih mjesečnih padavina. Dijelovi pustinje će postati zeleni nakon ovog događaja.

BH Meteo objavio šta nas čeka u narednom periodu: Jesen kuca na vrata

BH Meteo objavio šta nas čeka u narednom periodu: Jesen kuca na vrata

Obje valne pojave, gornji nizak pritisak nad zapadnom Evropom i tropski val u sjeverozapadnoj Africi, pomoći će da putanja zračnih masa dovede topli i značajno vlažni zrak u sjeverni Mediteran i centralnu Evropu u nadolazećim danima. To će dovesti do teških vremenskih uslova i potencijalnih poplava.

Ekstremni pomorski toplinski val, u kombinaciji sa još uvijek neobično toplim vodama Mediterana, dodatno će doprinijeti vlažnosti nadolazećih perioda padavina do sredine septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije