Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

16
Radiosarajevo.ba
Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / MUP KS / Ilustracija

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo odgovorio je zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Arijani Memić koja je na prethodnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zatražila da se zabrani službenicima policije da u sklopu radnog vremena ulaze u ugostiteljske objekte.

Predsjednik Sindikata Viktor Ćatić kritikovao je inicijativu zastupnice te poručio da policijski služebenici nisu stoka.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a prevoshodno članovi ovog Sindikata, pa onda i svi ostali uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo nisu stoka, niti su pod mjerama zabrane u toku radnog vremena. To nećemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti da namećete getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava. Puna nam usta Evrope, a prijedlozi i inicijative robovlasnički", navodi se u odgovoru.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

"Ako smatrate da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodici namirnice ili pristojan obrok, onda ste u grdnom problemu sami sa sobom", kazao je Ćatić.

Poručio je da će policijski službenici u toku radnog vremena koristiti pauzu u skladu sa Zakonom i na dozvoljen način.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

"Niti ćete vi, niti bilo ko drugi onemogućavati i uplitati se u rad policijskih službenika, pa i u način korištenja pauze. Dosta je više bahaćenja bilo čijeg, pa i vašeg kada je u pitanju profesionalan odnos spram policijske službe, pored svih problema sa kojima se suočavamo", navodi se u odgovoru Arijani Memić.

Iz Sindikata su naglasili da očekuju pronalazak rješenja kojim će se sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo podići na viši nivo.

"Trebali biste biti upoznati, a nadam se da jeste, da zbog birokratskih procedura kojim politika uveliko kumuje jer ne radi ništa na mijenjaju iste i svođenju iste na produktivan nivo, jeste da je policija u Kantonu Sarajevo i dalje gola i bosa, iako ste u dojučerašnjem klubu stranke čije je predstavnik naš ministar zastupali interese kupovine helikoptera koji će građane Kantona Sarajevo sa svim dadžbinama i dosadašnjim utrošenim sredstvima koštati skoro 60 miliona konvertibilnih maraka. Nadao sam se da ćete nešto konkretno predložiti po pitanju nedostajućih 40 posto uposlenika u MUP-u Kantona Sarajevo, te očitog problema i u narednom periodu gdje će se procenat onih koji fale samo povećavati. Tu ubrajam i policijske službenike, državne službenike i namještenike", poručio je Ćatić.

Arijana Memić žestoko prozvala policiju i ministra Katicu: "Vama na čast sve što ste uradili"

Arijana Memić žestoko prozvala policiju i ministra Katicu: "Vama na čast sve što ste uradili"

Kao primjer je naveo da na području Općine Centar u Odjeljenju za administraciju pri MUP-u KS trenutno rade samo tri referenta za registraciju vozila s obzirom na broj registrovanih motornih vozila na području navedene općine.

"Tu su i vozila Kantona u kojem ste zaposleni, svih građana općine i svih državnih institucija, većine ambasada, međunarodnih organizacija i tako dalje. Nadao sam se da ćete nešto po tom pitanju predložiti i ponuditi nam konkretno rješenje kako bi stepen usluga lokalnoj zajednici bio podignut na veći nivo? Da li ste upoznati da osim što sistem, javno mnijenje i neodgovorni političari 'siluju' mentalno i psihički uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo, da su to ljudi, porodične osobe koji to ne mogu više da trpe i podnesu? Da li ste upoznati da je zbog vaših (velike većine zastupnika i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo) policijski rad obesmišljen i da su policijski službenici dovedeni na rub margine objektivnog izvršavanja službenih zadataka itd, itd? Pitanja je milion ali neka je vama uvažena zastupnice bitan policajac i policijski posao i kako i na koji način će se koristiti pauza", rekao je Ćatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije