Stigao izvještaj sa sjednice Predsjedništva: Pogledajte kad je Dodik bio suzdržan, a kad protiv

4
Radiosarajevo.ba
Stigao izvještaj sa sjednice Predsjedništva: Pogledajte kad je Dodik bio suzdržan, a kad protiv
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sjednica Predsjedništva BiH

U Sarajevu je danas održana 29. redovna sjednica Predsjedništva BiH kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, te članovi Željko Komšić i Milorad Dodik koji je bio prisutan putem - video-linka.

Dodik je, inače, danas povukao dva sramna poteza - jedan je bio taj što je zatražio krivični progon visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a u drugom je podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića.

A, kako je radio na sjednici, ili preciznije, kako nije radio, saznajte iz izvještaja iz Predsjedništva koji ide ovako:

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

"Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim suzdržanim glasom (Dodik), donijelo Odluku o davanju saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata Ujedinjenih Arapskih Emirata u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.

Počela sjednica Predsjedništva BiH: Milorad Dodik se javio putem video linka

Počela sjednica Predsjedništva BiH: Milorad Dodik se javio putem video linka

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim suzdržanim glasom (Dodik), donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Palestine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim glasom protiv (Dodik), odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Indonezije.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim glasom protiv (Dodik) donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o zapošljavanju članova porodice koji čine dio domaćinstva članova diplomatsko-konzularnih misija.

'Ove tačke su bile i ranije na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a pošto ni danas nije postignut konsenzus o ovim odlukama, u skladu sa članom 42. stav 3. i 4. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, Dodik navedene odluke može proglasiti destruktivnim po vitalni entiteski interes', saopćeno je.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju:

- Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinskih dozvola za projekat “Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – ušće Drine i Save”.
- Dodatka sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici.

Milorad Dodik sve nervozniji: Održao obećanje i podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

Milorad Dodik sve nervozniji: Održao obećanje i podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

- Memoranduma o saradnji između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Enterprise Greece – Agencije za investicije i trgovinu Grčke
- Arrangement letter između Regional Cooperation Council Secretariat (RCC) i Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju Sporazuma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjedništvo BiH je danas donijelo odluke o ratifikaciji:

- Protokola kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u vezi sа automatskom obradom ličnih podataka.
- Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2018-2020 za 2020. godinu između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.
- Okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine o posebnim aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III)

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim glasom protiv (Dodik) donijelo odluke o ratifikaciji:

Novi sramotan potez Milorada Dodika: Traži krivični progon Christiana Schmidta

Novi sramotan potez Milorada Dodika: Traži krivični progon Christiana Schmidta

-Ugovora o grantu (Regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA)
- Ugovora o grantu (Koridor Vc u FBiH – Dio 3 – Poddionica: Poprikuše – Nemila) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.
- Ugovora o grantu (Projekat Koridor Vc2 u FBiH – dio 3 – Poddionica: Tunel Ivan) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

Pošto danas nije postignut konsenzus o ovim odlukama, a u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, Džaferović će navedene tačke uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije