Sramotno: Na granici s Hrvatskom i dalje visi zastava RS iznad zastave Bosne i Hercegovine

10
A. S.
Sramotno: Na granici s Hrvatskom i dalje visi zastava RS iznad zastave Bosne i Hercegovine
Foto: Radiosarajevo.ba / Granični prijelaz Bosanska Gradiška

Čitatelji portala Radiosarajevo.ba javljaju kako je na prijelazu Bosanska Gradiška, na granici sa Hrvatskom, postavljena velika zastava entiteta Republike Srpske iznad državne zastave Bosne i Hercegovine.

Zastava entiteta RS je, kako nam kažu čitatelji koji su u četvrtak, 23. februara, prošli preko ovog graničnog prijelaza u Hrvatsku, nekoliko puta veća od zastave Bosne i Hercegovine.

"Ovo smatramo još jednom provokacijom u režiji Milorada Dodika i njemu sličnih koji razmišljaju na ovaj način. Ovo treba pod hitno promijeniti i podnijeti krivične prijave protiv nadležnih iz Granične policije BiH", kažu čitatelji koji su nam poslali fotografiju sa graničnog prijalaza Bosanka Gradiška.

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Podsjetimo, još u martu 2016. godine Vijeće ministara BiH zadužilo je sve bh. institucije da poduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prijelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Granični prijelaz Bosanska Gradiška
Foto: Radiosarajevo.ba: Granični prijelaz Bosanska Gradiška

"Ranije je bilo slučajeva da je na graničnom prijelazu bila poderana zastava BiH, pa smo reagirali i taj je problem riješen. Gledali smo i zastave Srbije na našim graničnim prijelazima pa ih više nema. Mi smo sportisti, predstavljamo Bosnu i Hercegovinu na svjetskim i europskim prvenstvima, i ovo ruglo da je entitetska zastava veća od državne, uvreda je za sve nas sportaše, ali i građane Bosne i Hercegovine", dodali su oni.

Na graničnom prijelazu kod Bijeljine osvanula zastava Srbije

Na bosanskohercegovačkoj strani graničnog prijelaza sa Srbijom kod Bijeljine (Pavlovića most)  u decembru 2021. godine bila je okačena zastava Srbije.

Za ovaj incident je bila odgovorna službena osoba, odnosno Milisav Aščerić, komandir Jedinice Granične policije BiH na tom prijelazu, potvrđeno je tada za portal Radiosarajevo.ba.

Incident se dogodio nakon što su zastupnici Narodne skupštine RS tada usvojili zaključke u vezi s informacijama o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije