Skupština BPK: Dogovorena prva koalicija nakon izbora, čini je osam stranaka

3
FENA
Skupština BPK: Dogovorena prva koalicija nakon izbora, čini je osam stranaka
Foto: FENA / Sa današnjeg sastanka

Predstavnici osam stranaka danas su u Goraždu potpisali koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Simbolično, u pet do 12, sporazum su potpisali Narod i pravda (NiP), Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa (NPI), BH demokrati – Džebrail Bajramović, Nezavisna građanska lista (NGL) i Savez za bolju budućnost (SBB), koji će u Skupštini BPK imati 15 poslanika.

Potpisnici sporazuma istakli su da je riječ o uspješnoj saradnji koja, kako su kazali, polazi od programskih opredjeljenja. Stranke potpisnice obavezale su se da će formirati zakonodavnu i izvršnu vlast u BPK Goražde poštujući i štiteći Ustav BiH, Federacije i BPK Goražde u cilju boljitka i unapređenja demokratije te privrednog, socijalnog i kulturnog napretka tog kantona.   

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

I ovo je Bosna i Hercegovina: 13 stranaka osvojilo mandate u skupštini koja ima 25 zastupnika

I ovo je Bosna i Hercegovina: 13 stranaka osvojilo mandate u skupštini koja ima 25 zastupnika

Ovom prilikom naglašeno je da je riječ o prvom koalicionom sporazumu potpisanom u BiH, nakon oktobarskih izbora.

Predsjednik kantonalnog izvršnog odbora Naroda i pravde Nezim Alagić istakao je da je, iako još nisu potvrđeni rezultati izbora, ubijeđen da će ova grupacija stranaka imati i veći broj mandata te je ocijenio da je riječ o stabilnoj većini.

"Želim da naše programske politike koje smo usaglašavali ovih dana donesu prosperitet i boljitak građanima BPK Goražde i da ova većina i buduća vlada ostane upisana u historiji ovog područja kao parlamentarna grupa koja je uradila dobre stvari, počela mnoge procese i riješila veliki broj problema građana ovog kantona. Znamo da je bilo ogromnih pritisaka na ljude koji sjede za ovim stolom, na neke koji danas nisu došli, a koji će se vremenom pridružiti u nekom obliku jer ovaj sporazum podrazumijeva i mogućnost dodatnog širenja koalicije, međutim ovo je jedna stabilna većina", poručio je Alagić.

Kako su za Federalni parlament glasali Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar, Bihać, Goražde...

Kako su za Federalni parlament glasali Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar, Bihać, Goražde...

Koalicija će, kako je istaknuto, djelovati po načelu kontinuiranog održivog razvitka stavljajući u prvi plan čovjeka i njegov dostojanstven život.

"Usaglašeno je 90 posto programa, a ovih deset posto koji nismo usaglasili, formirali smo tim od predstavnika svake političke partije koji će u narednih dana dostaviti usaglašen tekst i javnosti će biti prezentovan program razvoja kantona", kazao je Damir Žuga iz Stranke za BiH.

Po riječima predstavnika SDP-a Edina Mujkovića, ova partija će predložiti sve ono za što se zalagala u kampanji.

"Poboljšanje sigurnosti građana, borba protiv nepotizma i korupcije, poboljšanje zdravstvenog i obrazovnog sistema, samo su neke od programskih aktivnosti", naveo je Mujković.  

Prema rezultatima Općih izbora, mandate u Skupštini BPK Goražde osvojilo je 13 političkih subjekata. Uz stranke potpisnice sporazuma, poslanike u kantonalnom parlamentu imat će i SDA, DF, NES, Bosanska narodna stranka (BNS) i Liberalna stranka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije