Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon danas u Sarajevu: Poznato s kim će se sastati

1
Radiosarajevo.ba
Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon danas u Sarajevu: Poznato s kim će se sastati
FOTO: AA / Tanja Fajon

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas će doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a domaćin posjete će bii šefica bh. diplomatije Bisera Turković.

Teme razgovora s ministricom Turković bit će bilateralni odnosi između dvije zemlje, kandidatski status BiH i reforme koje BiH mora provesti na evropskom putu.

Kako je najavljeno sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, danas će ovaj fakultet, u 14.30 sati, biti domaćin susreta sa Fajon na kojem će se razgovarati o novoj fazi eurounijskih integracija Bosne i Hercegovine i izazovima na tom putu.

Tanja Fajon poslala poruku građanima i političarima u BiH uoči dobijanja kandidatskog statusa

Tanja Fajon poslala poruku građanima i političarima u BiH uoči dobijanja kandidatskog statusa

Bisera Turković je jučer za medije rekla da se Fajon zalagala za to da BiH dobije kandidatski status u EU.

"Tanja Fajon je osoba koja se uvije borila za jednu progresivnu BiH, koja se borila za kandidatski status, koja je lobirala za nas i činila ono što dobri susjedi čine. Ovo je posjeta kojom želi iskazati svoju daljnju podršku progresivnim snagama, probosanskim snagama i jednoj BiH koja treba da nađe svoje mjesto u Evropskoj uniji", kazala je Turković.

Uoči dodjele kandidatskog statusa Fajon je poručila da EU ne smije ostaviti Bosnu i Hercegovinu samu.

"Jako smo se trudili u Sloveniji da pomognemo Bosni i Hercegovini, i to ćemo raditi i dalje. To je politička poruka i sada je odgovornost svih koji su na vlasti u BiH. Ja se nadam da će vlast u Bosni i Hercegovini biti što je prije moguće formirana", istakala je šefica slovenačke diplomatije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije