SDP BiH o komentarisanju kandidatkinje za izbore u Srebrenici: "Izjava je nehumana i degradirajuća"

6
Radiosarajevo.ba
SDP BiH o komentarisanju kandidatkinje za izbore u Srebrenici: "Izjava je nehumana i degradirajuća"
Fena / Glasanje će biti održano 6. oktobra 2024. godine

U nedjelju, 15. septembra, u bh. mediju je Remzija Delić, koja je kandidatkinja za Općinsko vijeće Srebrenice, komentarisana zbog svojih godina.

U objavi se navodi da "Kandidatkinja SDP-a za OV Srebrenica je evidentno u poznim godinama. Nadamo se da je gospođa svjesna da se nalazi na kandidatskoj listi."

Oglasio se i SDP BiH koji je na svom Facebooku objavio saopćenje, koje prenosimo u cjelosti:

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

"Ovakva vrsta ismijavanja je neprihvatljiva, posebno kada se radi o osobi koja ima pravo, kao i svi drugi, biti politički aktivna. Pravo na kandidaturu i izražavanje stavova nije privilegija onih koji se smatraju sposobnima prema nečijim subjektivnim kriterijima, već pravo svih građana. Remzija Delić ima pravo sudjelovati u političkom životu svoje zajednice, bez obzira na svoje godine ili prethodna iskustva.

Ismijavati nekoga poput Remzije Delić, koja je preživjela genocid, izgubivši tom prilikom dva brata, oca i muža, i hrabro se vratila u Srebrenicu, pokazuje koliko smo kao društvo daleko od pravih vrijednosti. Njen povratak i odluka da se politički angažuje govore o njenoj snazi i posvećenosti zajednici, što bi trebalo izazivati poštovanje, a ne ruganje.

Predizborna kampanja u BiH: Draško Stanivuković optužio protukandidate da su mu ukrali - slova

Predizborna kampanja u BiH: Draško Stanivuković optužio protukandidate da su mu ukrali - slova

Komentarisanje njenih godina i fizičkog izgleda nije samo nehumano, već i degradirajuće za one koji to čine. To nije kritika njenog političkog djelovanja ili stavova, već osobni napad koji cilja na njeno dostojanstvo. Kao društvo, moramo se zapitati šta gubimo kada zaboravimo na temeljne ljudske vrijednosti poput poštovanja i saosjećanja prema drugima, posebno prema onima koji su prošli kroz stravična iskustva.

Kritikovanje nečijeg prisustva na političkoj sceni treba biti usmjereno na argumentiranu raspravu i procjenu njihovih stavova ili programa, a ne na uvrede koje ciljaju ličnost i dostojanstvo pojedinca. Ovakvi napadi često služe za skretanje pažnje sa stvarnih problema i pitanja koja su važna za zajednicu.

Bilo bi korisnije i dostojanstvenije da se umjesto toga vodi konstruktivna debata o stvarnim pitanjima koja utiču na život građana i o tome kako kandidati, uključujući i Remziju Delić, planiraju rješavati ta pitanja. Samo kroz takav pristup možemo izgraditi društvo koje se temelji na poštovanju, razumijevanju i zajedničkom radu za opšte dobro.

Remzija Delić - sinonim hrabrosti!"

Posted by SDP BiH on Sunday, September 15, 2024

Lokalni izbori u BiH će biti održani u nedjelju, 6. oktobra.

Sve najnovije informacije u vezi lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini možete pratiti na linku OVDJE.

Da li ćete glasati na lokalnim izborima u BiH?

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije