Ramiz Salkić traži hitnu reakciju OHR-a zbog tačke na sjednici Narodne skupštine RS

8
Anadolija
Ramiz Salkić traži hitnu reakciju OHR-a zbog tačke na sjednici Narodne skupštine RS
Foto: Fena / Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS naveo je da prijedlogom zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji bi trebalo da u Skupštini bude razmatran po hitnom postupku, Vlada RS-a nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čije su odluke konačne i obavezujuće po Ustavu BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda ova tačka trebalo bi da bude razmatrana tokom pete sjednica Narodne skupštine RS, koja počinje u utorak u 10 časova,

"Ovo je redizajnirano rješenje ranijeg zakona kojeg je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ponovni pokušaj pretvaranja prava korištenja u pravo vlasništva i raspolaganja od strane entiteta. Konačan cilj je promjena ustavnopravnog karaktera Bosne i Hercegovine. Ovo je pokušaj utvrđivanja entiteta u kapacitetu suvereniteta sa ciljem razvlašćivanja Bosne i Hercegovine tog suvereniteta", smatra Salkić.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Visoki predstavnik BiH o Danu RS: 'Obilježavanje 9. januara je neustavno'

Visoki predstavnik BiH o Danu RS: 'Obilježavanje 9. januara je neustavno'

On je naglasio da su jasne ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i OHR-a, zbog čega očekuje brzu reakciju OHR-a po ovom pitanju.

"Insistiranje na ovom pitanju treba posmatrati i u širem kontekstu dešavanja u regionu, pravljenja i zaokruživanja zamišljenog 'srpskog sveta', ali i formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa tzv. Osmorkom", naveo je Salkić.

Upitao je: "Da li je i ovaj zakon dio paketa da niko nikome ne smeta u ostvarenju zacrtanih ciljeva i da niko nikoga ne iritira?".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije