Pritisci i žalbe političara na medije pokušaji su cenzure

Radiosarajevo.ba
Pritisci i žalbe političara na medije pokušaji su cenzure

Regulatorna agencija za komunikacije završila je analizu programa emitiranih na Televiziji Federacije BiH i Televiziji Republike Srpske te zaključila da ni u jednom slučaju nije prekršen Kodeks o emitiranju RTV programa, u skladu sa čim neće ni poduzimati daljnje radnje.

Riječ je o video-klipu "Vidimo se u Bileći" (emitiran 8. i 9. februara), serijskom programu "Lud, zbunjen normalan" (emitiran 24. i 31.), te programu "Nekad bilo" (emitiran 19. januara ove godine) u kojem je gostovala Biljana Plavšić, saopćeno je iz RAK-a.

Agencija navodi da je za spomenute slučajeve karakteristično da su izazvali mnogobrojne reakcije udruženja, političara i političkih stranaka, koji su javno zahtijevali od RAK-a da najstrožije sankcionira navedene stanice, prenosi Fena.

RAK je ujedno skrenuo pažnju na rastući broj prigovora koje upućuju javni zvaničnici i političke stranke, koji se sa stanovišta regulatora graniče ili direktno predstavljaju pokušaje cenzure, a tiču se određenih programskih sadržaja RTV stanica, u prvom redu javnih RTV servisa.

Iz Agencije podsjećaju na Deklaraciju Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima koja navodi da "javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno putem medija, zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje funkcije, jer je to neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija".

Podvlači se da terminologija koja bi eventualno mogla biti posmatrana kao kleveta, svakako ne spada u nadležnost regulatora, već sudova.

"S obzirom na to da je BiH u izbornoj godini, jasno je da zvaničnici i političke stranke koriste sve mehanizme da bi propagirali svoje djelovanje. Agencija ovim putem apeluje na njih da medije ne koriste kao sredstvo za međusobne obračune ili pak kao sredstvo pritiska na Agenciju te na same medije", navodi se u saopćenju.

Ocjenjuje se da politički subjekti time direktno zadiru u osnovne postulate zaštite prava na slobodu izražavanja, koje uključuje pravo na pružanje, ali i primanje informacija, čime indirektno pokušavaju osporiti legitimno pravo medijske zajednice, ali i svih građana u BiH.

Agencija naglašava da političke stranke i ostali politički subjekti trebaju ostvarivati svoje poene i ciljeve u političkoj areni, a ne zahtijevajući od Agencije da a priori izrekne sankcije protiv RTV stanica u slučajevima emitiranja programskih sadržaja koji očigledno ne spadaju u mandat regulatora.

U RAK-u takvu praksu nazivaju direktnim uplitanjem u rad Agencije, što je u potpunosti neprihvatljivo, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije