Prevareni radnici iz Teslića najavili tužbu

Radiosarajevo.ba
Prevareni radnici iz Teslića najavili tužbu

Grupa od 17 bh. državljana iz okoline Teslića, koji su nekoliko dana bili zadržani u iračkom gradu Erbil, su doputovali kući. 

Najavili su da će podnijeti zajedničku krivičnu prijavu protiv sugrađanina Zorana Ristikića, koji je organizovao njihov put u Irak.

Danas je ih je primio i načelnik Opštine Teslić, Savo Kasapović, koji je naveo da je lokalna vlast uradila sve što je bilo u njenim ovlaštenjima da im pomogne i istaknuo kako mu je drago što se sve završilo na najbolji mogući način. 

"Zajedno treba da pošaljemo poruku da naši ljudi ne treba da budu ovako lakovjerni i da ne nasjedaju na pojedine lijepe priče o zaposlenju, već da treba da konsultuju institucije i više ljudi", rekao je Kasapović.

Zahvalnost je uputio medijima koji su ovu situaciju pratili od početka do kraja, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ambasadi BiH u Jordanu i Konzulatu u Turskoj na njihovom angažmanu da se ovaj problem što prije završi. 

Na rad u Erbil, posredstvom njemačke kompanije čiji je vlasnik Eugen Ejrih, otišlo je deset Bošnjaka, šest Srba i jedan Hrvat iz okoline Teslića. 

Pomoć su zatražili nakon što su shvatili da od obećanog posla i zarade nema ništa, jer su bili izloženi svim vidovima maltretiranja. 

Uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova BiH, a posredstvom Generalnog konzulata BiH u Istanbulu, radnici su doputovali u Istanbul, gdje ih je prihvatilo osoblje Konzulata. 

Osuguran im je prevoz za BiH, a po dolasku u Teslić jedan od radnika, Suvad Ibrahimkadić iz Gomjenice je ispričao da su im u Iraku pomogle kolege iz Bugarske. 

“To im nikada nećemo zaboraviti. Dijelili su jedan obrok i vodu s nama”, kaže Suvad.

Ahmed Ibrahimkadić ispričao je da su u Iraku trpjeli glad, jer su bukvalno bili “prodati” jednom građevinskom preduzimaču, a bili su im oduzeti pasoši.

Elvis Ramić iz Blatnice, koji je poruku u njihovom položaju u Iraku objavio na svom profilu na Facebooku rekao je da ništa od obećanog nisu dobili. 

"Od obećane plate od 700 dolara sedmično nismo dobili ništa. Oduzeli su nam dokumenta i veoma grubo se ponašali, predstavljali se kao prevodioci, šefovi, a prijetili su nam i pištoljem", kaže Elvis. 

U Irak su ušli na osnovu turističkih viza koje važe 15 dana, a po dolasku u ovu zemlju, uz izgovor da su pasoši potrebni za produžavanje viza i izdavanje dozvola, pasoši su im oduzeti. 

Nakon što su ustanovili da su prevareni i da je glavni organizator putovanja, njemački državljanin nestao, te da su ostali bez pasoša, kontaktirali sa članovie svojih familija, koji su o tome obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Odmah po saznanju o dešavanjima u Erbilu, u popodnevnim satima, 24. novembra, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, putem Ambasade BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), stupilo u kontakt s bh. državljanima, iračkim državljaninom - poslovnim saradnikom njemačkog državljanina koji je bh. radnike doveo u Irak, nadležnim iračkim institucijama, kao i s uredima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog Crvenog križa u Iraku i Jordanu. 

Osigurano im je vraćanje putnih isprava, a zatim i prijevoz za povratak u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije