Predsjednik Zelenih beretki Muhamed Švrakić za Radiosarajevo.ba: "Rok je do 14 sati"

19
A. Kapo
Predsjednik Zelenih beretki Muhamed Švrakić za Radiosarajevo.ba: "Rok je do 14 sati"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Muhamed Švrakić

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara održao je sinoć sastanak s predstavnicima boračkih udruženja i nevladinih organizacija iz Sarajeva na kojem je razgovarano o protestima zakazanim za 9. januar.

Na sastanku sa Čamparom donesena je odluka o otkazivanju najavljenih protesta kao i odluka o povlačenju zahtjeva za zaustavljanje saobraćaja u Sarajevu.

Međutim, Muhamed Švrakić, predsjednik Zelenih beretki, kaže da boračka udruženja nisu odustala od svojih zahtjeva.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Unošenje nemira

Uoči proslave neustavnog dana RS: Otkazani najavljeni protesti boračkih udruženja u Sarajevu

Uoči proslave neustavnog dana RS: Otkazani najavljeni protesti boračkih udruženja u Sarajevu

"Mi imamo svoje zahtjeve koji su upućeni prema ministarstvima. Federalni ministar je sinoć dao saopćenje da će se pojačati u ove dane mjere sigurnosti za građane grada Sarajeva, sa nivoa federalnog i kantonalnog MUP-a, maksimalno. Danas smo bili u kantonalnom MUP-u, odnosno Jedinici za podršku, dogovarali smo se da će oni to preuzeti, što bi mi, faktički građani, trebali raditi. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i Komisije za sigurnost da ćemo zajedno sa svim boračkim udruženjima i udruženjima civilnih žrtava rata, podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog do sada najvećeg ugrožavanja sigurnosti i reda te unošenja nemira građanima Sarajeva poslije ratnog perioda. Također, podnijet ćemo krivične prijave zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda", poručio je Švrakić.

Muhamed Švrakić

Prema njegovim riječima, rok je do 14 sati.

"U 14 sati Zelene beretke imaju svoj sastanak. Ako dobijemo do 14 sati sve ovo o čemu sam govorio, onda ćemo odustati i sve prepustiti legitimnim vlastima, odnosno našoj policiji koja je sastavni dio ovih građana i koja je plaćena za to da sprovede sve ustavne procedure i osiguraju sigurnost grada Sarajeva. Sjetimo se prošle godine, za 9. januar, da smo imali na desetine problema po Sarajevu, kada se razapinjala ona zastava srpskih separatista u Lukavici. Tu noć su prelazili preko entitetske linije, provocirali, mahali zastavama, išli po kafićima... ", potsjeća Švrakić i na kraju poručuje:

Policija dala čvrsta obećanja

"Više to nećemo dozvoliti ni na koji način! Policija je dala čvrsta obećanja da će ovo ispuniti, mi u to vjerujemo, samo sada očekujemo još da premijer Vlade, odnosno kantonalna Vlada i Skupština, zakažu hitnu sjednicu, koja se, možda, može održati i sutra, na kojoj će se donijeti odluka da idemo u pravcu podnošenja krivične prijave radi unošenja nemira, nacionalne netrepeljivosti i svega onoga što su unijeli građanima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije