Potpisan protokol o zaštiti marginaliziranih skupina

Radiosarajevo.ba
Potpisan protokol o zaštiti marginaliziranih skupina

Protokol o saradnji policije i nevladinih organizacija na polju zaštite ljudskih prava posebno ranjive i marginalizirane populacije potpisali su danas ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić i predstavnici sedam nevladinih organizacije sa područja Kantona Sarajevo.

Ciljne grupe u fokusu ovog Protokola su: ovisnici/e o drogama, seksualni/e radnici/e, zatvorenici/e recidivisti, maloljetni delinkventi i mladi (u kontekstu prevencije zloupotrebe droga i nasilničkog ponašanja).

U radu sa ovim ciljnim grupama policija i nevladine organizacije imaju niz komplementarnih funkcija, pa su, shodno tome, prepoznali značaj i potreba njihove međusobne permanentne komunikacije i saradnje, piše novinska agencija Fena.

Pitanje zaštite ljudskih prava je pitanje društva u cjelini

Po riječima ministra Muhameda Budimlića pitanje zaštite ljudskih prava posebno ranjive i marginalizirane populacije je pitanje koje se tiče društva u cjelini, a policija i nevladine organizacije su jedni od subjekata u nizu koji imaju obavezu i odgovornost adekvatno raditi na ovom polju.

''Ovo je zaista bitno pitanje i ono nije samo nešto što proizilazi iz ustavnih i pravnih dokumenata. Pitanje zaštite ljudskih prava posebno ranjive i marginalizirane populacije nije samo ispit demokratije, već je i ispit moralnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će pratiti i nadzirati sve ono što je ovim Protokolom propisano i pomoći će da se ovaj Protokol implementira u punom kapacitetu'', istakao je ministar Budimlić. 

Protokol pruža okvir koji će pomoći uspostavljanju suštinske, a ne formalne saradnje policije sa nevladinim organizacijama, kao i nevladinih organizacija međusobno.

''Ovim Protokolom potvrđuje se opredijeljenost policije i nevladinog sektora da ojačaju svoje obveze i odgovornosti u ispunjavaju preuzetih uloga i aktivnosti koje se tiču posebno ranjive i marginalizirane populacije, a posebno selektiranih ciljnih grupa na koje se ovaj dokument odnosi", naveo je Samir Ibišević, predsjednik Udruženja PROI i dodao da će naredna aktivnost biti razvijanje jasnog i konkretnog akcionog plana shodno kojem će precizirati implementaciju svega onog što je Protokolom definisano.

Zaštita posebno ranjivih i marginaliziranih skupina

Istaknuto je da su svi potpisnici današnjeg Protokola, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS, istog opredjeljenja prema kojem su pripadnici posebno ranjive i marginalizirane populacije i zaštita njihovih ljudskih prava jedna od prioritetnih briga današnjeg društva. 

Uspostavljena i ovim Protokolom ozvaničena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a i devet nevladinih organizacija sa područja kantona ima za cilj unaprijediti njihovo razumijevanje i razviti njihovu međusobnu kooperaciju na polju zaštite ljudskih prava selektirane posebno ranjive i marginalizirane populacije.

Ovaj Protokol nastao je u okviru projekta "Jačanje bilateralnih odnosa između policije i organizacija civilnog društva u zaštiti ljudskih prava i primjeni zakona", projekta koji implementira Udruženje PROI uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz MUP-a KS.

Protokol će naknadno potpisati predstavnici još dvije nevladine organizacija koji su danas bili spriječeni prisustvovati potpisivanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije