Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Više zakonskih rješenja na dnevnom redu

0
Radiosarajevo.ba
Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Više zakonskih rješenja na dnevnom redu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj. Jučer su svoj zahtjev za usvajanje ovog Prijedloga uputila udruženja poslodavaca iz oba entiteta.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Kćerka hrabrog rudara Asima Šehanovića: "Ispraćala sam ga, pa se okretala uvijek, da ga zapamtim"

Kćerka hrabrog rudara Asima Šehanovića: "Ispraćala sam ga, pa se okretala uvijek, da ga zapamtim"

Predložene izmjene predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija; kao i Prijedlog zakona o moru, koji su predložili poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije