Pitali smo OHR za komentar na današnja dešavanja u Istočnom Sarajevu - evo šta su nam odgovorili

19
L. R.
Pitali smo OHR za komentar na današnja dešavanja u Istočnom Sarajevu - evo šta su nam odgovorili
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Probno postrojavanje policije

Nakon što su na područje Istočnog Sarajeva danas u poslijepodnevnim satima stigla borbena oklopna vozila, na ulicama Lukavice održane su i manje probe.

Više policijskih formacija bh. entiteta RS izvršilo je probno postrojavanje, a potom su kratko prodefilovali ulicama Istočnog Sarajeva, javlja fotorepoter portala Radiosarajevo.ba sa mjesta događaja. Sve se dešava uoči proslave neustavnog dana RS.

Portal Radiosarajevo.ba ovim je povodom poslao upit Uredu visokog predstavnika (OHR).

U Istočnom Sarajevu traje proba svečanog defilea MUP-a RS

U Istočnom Sarajevu traje proba svečanog defilea MUP-a RS

"S obzirom na povećan nivo napetosti, da ne kažemo straha među građanima, koji je komentar OHR-a na ova dešavanja? Koja je poruka javnosti?", glasilo je pitanje našeg portala.

OHR nas je u svom odgovoru uputio na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta, koja je objavljena 22. decembra 2022. godine.

Podsjetimo, Schmidt je tada, komentirajući najavljene javne proslave 9. januara u RS-u, istaknuo da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom RS i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan.

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, obilježavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH", rekao je tada visoki predstavnik.

Prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumijevanju i pomirenju, što zauzvrat zahtijeva uvažavanje pravnih činjenica, poručio je on u tom saopćenju te jasno naglasio: "Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije