Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

7
N. O.
Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS
Foto: Ringier / NSRS

Narodnoj skupštini bh. entiteta RS predloženi su zaključci prema kojima će NSRS zajedno sa nadležnim institucijama i organima ovog entiteta preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila, kako tvrde, "prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji".

Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, bit će smatrano aktom terorizma, ističe se prijedlogu zaključaka. 

Zaključcima, koje su predložili klubovi zastupnika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničkih grupa SPS-a i DNS-a, traži se da kolonijalna uprava u roku od sedam dana poništi sve odluke Christiana Schmidta.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Prema ovom prijedlogu, ukoliko prvi zaključak ne bude ispunjen Narodna skupština RS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta.

Narodna skupština u slučaju neponištavanja Schmidtovih odluka traži da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase site OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, da se zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

Predloženi zaključci NSRS
FOTO: Radiosarajevo.ba: Predloženi zaključci NSRS

Predloženo je i da se zahtijeva da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti Centralna izbora komisija BiH u njenom antiustavnom djelovanju, da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza i da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

Prema prijedlogu, ukoliko ovaj zaključak ne bude ispoštovan Narodna skupština RS traži od izabranih predstavnika da prestanu da odlučuju na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces, a od političkih stranaka iz RS koje su u partnerstvu sa strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.

"Narodna skupština donijet će svoju deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. RS će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati", navodi se u prijedlogu zaključaka.

Prema prijedlogu, ako zaključak ne bude ispoštovan, RS će se povući iz svih sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u isto vrijeme poštujući Ustav BiH, a Narodna skupština RS će donijeti izborni zakon RS.

Predloženi zaključci NSRS
FOTO: Radiosarajevo.ba: Predloženi zaključci NSRS

"RS očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma",  dodaje se u predloženim zaključcima.

Predložen je i zaključak da je RS opredijeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS, kao i da se osuđuje i odbacuje protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija RS i ojačati institucije BiH.

"Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa četiri i 10", ističe se u prijedlogu.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Predloženim zaključcima osuđuje se i odbacuje korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere RS kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

Prema prijedlogu, zaključci u vezi sa razmatranjem aktuelne sigurnosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS – prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i srpskog člana Predsjedništva BiH, stupili bi na snagu narednog dana od dana donošenja.

Predloženi zaključci NSRS
FOTO: Radiosarajevo.ba: Predloženi zaključci NSRS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije