Ostaje režim prelaska hrvatske granice s ličnom kartom?

Radiosarajevo.ba
Ostaje režim prelaska hrvatske granice s ličnom kartom?


Svi projekti koje je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) od svog osnivanja 2008. godine implementirala u skladu su s međunarodnim i evropskim standardima i preporukama. S tim u vezi, ne postoje posebni prioriteti na kojima bi se  IDDEEA trebala angažirati u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju (EU), jer su svi standardi koji se odnose na dokumente dostignuti.

Ovo je u kraćem razgovoru za Agenciju Fena istaknuo direktor IDDEEA-e Siniša Macan, komentirajući upit u vezi s obavezama koje Agencija poduzima uoči ulaska R Hrvatske u EU, uključujući i aspekte sigurnosti ličnih dokumenata u pogledu slobode kretanja.

"Očekujemo da će nadležno ministarstvo bezbjednosti s Republikom Hrvatskom dogovoriti da se nastavi režim prelaska granice s ličnom kartom, kao što je to bio slučaj između Hrvatske i Slovenije kada je Slovenija ušla u EU", naglašava Macan.

Istovremeno, potcrtava da IDDEEA konstantno radi na unapređenju sistema ličnih dokumenata, što je bio jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

"Biometrijski pasoš je bio ključni uslov da nakon 20 godina građani BiH bez viza mogu da putuju u EU. Međutim, bezbjednost sistema ličnih dokumenata ne ocjenjuje se samo kroz biometrijski pasoš nego kroz lične dokumente u cjelini, ali i način na koji se vrši razmjena podataka u sistemu izdavanja dokumenata", recizira Macan.

Nadalje, navodi da je, shodno zahtjevima vezanim za bezvizni režim, BiH je preuzela obavezu da poboljšava sistem ličnih dokumenata - pa je za početak marta 2013.predviđeno izdavanje novog obrasca lične karte.

"Novi obrazac lične karte, predstavlja osnov za primjenu Direktive Evropske unije o servisima (EUSD – European Union Service Directive) koja je usvojena 2006. godine", podsjeća Macan u osvrtu na obaveze iz procesa približavanja BiH, EU, uključujući segment ispunjavanja EU direktive o elektronskim uslugama.

Dodao je da se ovom direktivom reguliše jednakost na tržistu usluga na cijeloj teritoriji EU, a posebno usluga koje uprava treba da pruža građanima i biznisu.

Kada je u pitanju unapređenje elektronskih usluga, Macan navodi da nova lična karta, koja će sadržavati čip, te kompletna digitalna infrastruktura koju uspostavlja IDDEEA predstavljaju osnov da se građani mogu na daljinu identifikovati putem interneta ili drugim kanalima kada traže neku uslugu za sebe ili za svoj biznis.

"Ovako uspostavljenu infrastrukturu sada treba da iskoriste svi nivoi vlasti u BiH te da razvijaju usluge prema građanima koje će biti dostupne digitalnim putem, a lična karta će omogućiti efikasnu identifikaciju", istakao je direktor IDDEEA-e.

Istovremeno, smatra da je za povećanje sigurnosti dokumenata neophodno uvesti bolje mehanizme kontrole prijave građana, što je naglašeno u Trećem izvještaju koji je radila EU u postupku monitoringa bezviznog režima.

U tom izvještaju sistem dokumenata u BiH je najbolje ocijenjen.

"Osim toga, IDDEEA od  jula 2012. posluje po ISO (ISO 9001:2008) i (ISO 27001:2005) standardima, odnosno posjeduje certifikate za upravljanje kvalitetom i upravljanje bezbjednošću informacija, što potvrđuje kvalitet i bezbjednost svih procesa rada u IDDEEA-i te obavezu usavršavanja u skladu s propisima i dobrom praksom", kazao je direktor Agencije Siniša Macan u razgovoru za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije