Odgođeno rušenje mosta

Radiosarajevo.ba
Odgođeno rušenje mosta

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgodio je rušenje jednog mosta za pješake na najsvjetijem i najosjetljivijem mjestu u Jerusalemu da radovi ne bi izazvali ljutnju muslimana, rekli su zvaničnici izraelske vlade.

Most je podignut 2004. godine nakon što su potres i snježna oluja oštetili stari kameni most, koji je vodio od Zida plača do trga na kome se nalaze Omarova i džamija Al Aska.

Međutim, inženjeri sada smatraju da je most nesiguran.

Za vrijeme prvog premijerskog mandata Netanyahu je 1996. godine otvorio novi ulaz u arheološki tunel za turiste, što je izazvalo proteste muslimana i oružane sukobe u kojima je ubijeno 60 Palestinaca i 15 Izraelaca.

Bilo je predviđeno da rušenje počne u subotu i traje 72 sata, ali je rušenje odgođeno po savjetu izraelskih diplomata i sigurnosnih zvaničnika.

Izraelski list Harez piše da su intervenisali i Jordanci i Egipćani, upozorivši na moguće posljedice. Egipatska strana je navodno rekla da bi se protesti u Kairu mogli usredsrediti na rušenje mosta jer bi demonstranti mogli pogrešno povjerovati da će se ošteti džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

"Ima izvještaja u egipatskim medijima da će se, ako Izrael preduzme unilateralne korake, mržnja na Trgu Tahrir okrenuti protiv Izraela", rekao je jedan zvaničnik, istakavši da je ovo osjetljiv trenutak i da je zbog izbora u Egiptu rušenje za sada odgođeno.

Izraelska strana tvrdi da nikakva šteta ne bi bila pričinjena džamiji i da je bilo planirano da se drvena građevina zamijeni stabilnijim mostom.

Šeik Mohamed Husein, jerusalemski muftija, rekao je da se muslimanske vjerske vlasti protive projektu. Sveto mjesto nalazi se u jerusalemskom starom gradu koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom.

Na toj teritoriji, uključujući i pojas Gaze, Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

"Mislim da je to veoma osjetljivo pitanje i zato je možda izraelska vlada mislila na posljedice rušenja, koje nanosi štetu džamiji Al Aksa direktno i utiče na put do nje, rekao je muftija, ocijenivši da bi rušenje moglo dovesti do šire napetosti.

Sveto mjesto koje Jevreji zovu Brdo hrama jer su na njemu stajali jevrejski hramovi, a Arapi Haram al Šarif - Uzvišeno utočište, bilo je već poprište sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Tu je 2000. godine izbio drugi palestinski ustanak - intifada, nakon posjete tadašnjeg lidera izraelske opozicije Arijela Sharon u pratnji stotine policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije