Novi krivični zakon nedovoljan u borbi protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
Novi krivični zakon nedovoljan u borbi protiv korupcije
Foto: radiosarajevo.ba

Odlazak stranih sudija i tužilaca iz Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine te manjkav krivični zakon osnovni su problemi Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i u izgradnji pravne države. Osnovne su to poruke ključnih predstavnika pravosudnog sistema i međunarodne zajednice na Dan borbe protiv korupcije.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije Transparency International BiH, uz pomoć Vlade Kraljevine Norveške, organizirao je u Sarajevu Konferenciju na kojoj će predstavnici vlasti, međunarodne zajednice i nevladinog sektora razgovarati o uzrocima i posljedicama korupcije, te mogućnostima borbe protiv nje u Bosni i Hercegovini.

Norveški ambasador u BiH Jan Braathu istakao je na samom početku da je zadovoljstvo raditi s Transparency Internationalom, te predstavnicima ove organizacije čestitao na predanom radu u borbi protiv korupcije. Braathu je borbu protiv korupcije okarakterizirao kao jednim o osnovnih kako unutarnjih tako i vanjskopolitičkih ciljeva Evropske unije i evropskih zemalja.

„Jačanje kapaciteta države, bolje antikorupcijske zakonske mjere, viši nivo koordinacije policijskih i sigurnosnih agencija zadatak su države u borbi protiv korupcije. Bez uspješne borbe protiv korupcije nema ni uspjeha u euroatlantskim integracijama“, istakao je norveški ambasador.

Malo urađeno, mnogo ostaje da se uradi

Domaćin Konferencije jeste Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, pa je tako i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Beriz Belkić otvorio prvi dio konferencije. Belkić je istakao da Bosna i Hercegovina jeste u pogledu korupcije u najtežem stanju u regionu i Evropi naglasio direktnu odgovornost vlasti, pa i samog državnog Parlamenta, za takvo stanje.

Međutim, zamjenik predsjedavajućeg dodao je i to da u posljednje vrijeme dolazi do pozitivnih pomaka kao što su usvajanje Strategiju za borbu protiv korupcije, osnivanje državne Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Pored toga, i nedavno usvojene izmjene državnog krivičnog zakona značajno će, po Belkiću doprinijeti borbi protiv korupcije. „U pozitivnim pomake, također, možemo ubrojiti i reguliranje rada nezavisnih policijskih odbora. Sve su to strukture i zakonski okviri koji će doprinijeti efikasnoj borbi protiv korupcije. Naravno, više je stvari koje nisu urađene nego što su urađene, ali o tome neka sude drugi“, dodaje Belkić.

Glede ostanka međunarodnih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH, što je bila jedna od glavnih tema prvog dijela današnje konferencije, Belkić je iskazao veliko žaljenje što se nije omogućio njihov ostanak ili što se „barem nije pronašla odgovarajuća alternativa međunarodnim sudijama i tužiocima“.

Foto: radiosarajevo.ba

Borba protiv korupcije neophodna za bezvizni režim


Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas zahvalio se TI-u na istrajnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i naglasio da je ova organizacija, uz mnoge druge, ne tek izvor informacija nego i partner Evropske unije u borbi protiv korupcije.

„Evropska unija pomaže Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije. Učestvovali smo iz Delegacije EK u BiH u izradi Strategije za borbu protiv korupcije kao i u radu na osnivanju državne Agencije za borbu protiv korupcije. EU će nastaviti doprinositi jačanju državnih kapaciteta za borbu protiv korupciju. Već imamo projekat jačanje novoosnovane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“, ističe Kourkoulas.

Izaslanik Evropske komisije još jednom je upozorio na važnost borbe protiv korupcije u liberalizaciji viznog režima. „Bez uspješne borbe protiv korupcije na državnom nivou, bez garancija države i jakih pravosudnih institucija i policijskih agencija nema ni bezviznog režima“, dodaje Kourkoulas.

Foto: radiosarajevo.ba

Ništa bez stranih sudija i tužilaca

Prvi zamjenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice Raffi Gregorian naročito je naglasio važnost ostanka međunarodnih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine jer su tek oni pravi garant uspješnog procesuiranja korupcije.

„Neophodno je smanjiti politički utjecaj na pravosudne organe. Jačanje kapaciteta Specijalnog odjela za organizirani kriminal pri Tužilaštvu BiH od velike je važnosti u borbi protiv korupcije“, rekao je Gregorian.

Na novinarsko pitanje da li će Visoki predstavnik nametnuti zakon kojim će se omogućiti produženje mandata stranim sudijama i tužiocima, Gregorian je rekao da ne želi špekulirati ali je ponovio da je po njemu njihov ostanak od ključne važnosti za funkcioniranje pravne države.

Opasno manjkave izmjene krivičnog zakona

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin također je istakao pogubnost odlaska međunarodnih sudija i tužilaca. „Dodatni problem je u tome što nije pripremljena nikakva alternativa njihovom odlasku. Kada domaće sudije i tužioci preuzmu predmete koje su oni vodili treba im u prosjeku šest mjeseci da iščitaju sve materijale. Ako se doda još šest mjeseci procesa, onda se svaki od slučajeva kojeg su vodile međunarodne sudije ili tužioci produžava za godinu dana“, dodaje Barašin.

U pogledu posljednjih izmjena i dopuna državnog Krivičnog zakona, glavni državni tužilac istakao je da su izmjene ipak nedovoljne za efikasnu borbu protiv korupcije i puno funkcioniranje pravne države. Najsporniji dio Krivičnog zakona, a što su naglasili i Kourkoulas i Gregorian, jeste činjenica da se težina dokazivanja porijekla nelegalno stečene imovine prebacuje s optuženika na tužioce.

Foto: radiosarajevo.ba

„Bosni i Hercegovini je neophodan poseban zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a ne nedovoljne izmjene i dopune krivičnog zakona“, kategoričan je bio državni tužilac.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. decembra 2003., kada je u Meridi u Meksiku potpisana Konvencija o borbi protiv korupcije. Bosna i Hercegovina je potpisnica ove Konvencije, a cijeli proces ratifikacije okončan je u decembru 2005. godine.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije