Novalić optimista: Koridor Vc mogao bi biti gotov za 6 do 7 godina

Fena
Novalić optimista: Koridor Vc mogao bi biti gotov za 6 do 7 godina
Foto: Fena / Posjeta gradilištu

Fadil Novalić, premijer FBiH, Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, te Adnan Terzić, direktor JP Autoceste Federacije BiH, obišli su danas gradilište dionice autoceste Počitelj - Zvirovići na koridoru Vc.

Lasić je napomenuo da bi ta dionica, ako se uzme u obzir predviđeni rok za izgradnju, treba biti završena u ljeto 2022. godine.

"Do ljeta 2022. godine vjerujem da ćemo doći do tunela Kvanj, a u međuvremenu će se taj tunel raditi, tako da ćemo Mostar, više-manje, spojiti na južni dio koridora. Planiramo raspisati i tender za dionicu Mostar sjever - Mostar jug, pa ćemo završetkom tunela Prenj, tog najzahtjevnijeg objekta na koridoru Vc, imati formiranu autocestu", dodao je Lasić.

Novalić je kazao da je došao vidjeti na djelu novi koncept "Autocesta" koji podrazumijeva simultani rad na više manjih dionica.

"U ovom trenutku imamo ovdje dvije dionice koje su ukupno oko 20 kilometara, a također u Zenici imamo 'napadnutih' 20 kilometara, kao i na tunelu Ivan 10 kilometara. Trenutno imamo slučaj da relativno sporo dolazimo do funkcionalnih dijelova, ali kad dođemo iduće godine imat ćemo veliki broj kilometara", rekao je Novalić.

Dodao je da je s Terzićem razgovarao i o početku gradnje dionice Konjic – Ovčari – Zračna luka Mostar, ukupne dužine 51 kilometar, te o dionici od Žepča do Putnikova brda dugoj oko 40 kilometara.

"Realno je očekivati da bi za 6 do 7 godina mogli zatvoriti cijeli koridor Vc. Imamo dovoljno financijskog potencijala, iza nas stoje investitori, imamo likvidne Autoceste i mislim da ćemo postići taj cilj", stava je federalni premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije