Nisu nadležni, nemaju para... A jezero prljavo

Radiosarajevo.ba
Nisu nadležni, nemaju para... A jezero prljavo


Sjećate se 'sramne razglednice s Jablaničkog jezera', fotografije bosanskohercegovačkog jezera prepunog smeća koju smo objavili jučer? Tada smo najavili i pojašnjenje iz Hidroelektrane (HE) Neretva, tj. Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koja, rečeno nam je, ima nadležnost nad održavanjem ovog vodnog prostora.

Ipak, u odgovoru koji smo dobili danas čini se da je situacija nešto drugačija:

„HE na Neretvi vrše redovno čišćenje otpada i nanosa uz brane hidroelektrana radi zaštite hidrotehničkih objekata i hidromehaničke oprema na preljevnim organima brana. U tu svrhu je nabavljeno manje plovno vozilo sa ograničenim mogućnostima i samo za tu svrhu“

„Zakon o upravljanju otpadom Federacije BiH i Zakon o vodama FBiH jasno definišu tu oblast. Zakon o upravljanju otpadom F BiH definisao je odgovornost vlasnika i proizvođača otpada. U tom smislu JPEPBiH nema obavezu čistiti tu vrstu otpada koja se pojavljuje na akumulaciji, odnosno, to je odgovornost lokalne zajednice“

Samo opštine

Istaknuto je kako HE Neretva prema unaprijed utvrđenom planu postupa s otpadom koji proizvodi: prikupljeni otpad unutar pogona HE na Neretvi selektira se i privremeno deponuje na sigurnosnim lokacijama, te po sklopljenim ugovorima, predaje na konačno zbrinjavanje.

„S obzirom da HE na Neretvi nemaju obavezu čišćenja i zbrinjavanja komunalnog otpada iz akumulacije cijenimo da je taj problem jedino moguće sistemski riješiti na nivou opština koje gravitiraju Jablaničkom jezeru, jer je taj otpad proizveden isključivo od strane lokalnih zajednica.“


„Čak i na najljepšoj plaži jezera – Čevelj – bilo je smeća, ali ja sam se svejedno kupao tokom vikenda“, navodi Karić

Kontaktirali smo i Općinu Jablanica, gdje smo razgovarali sa Omerom Karićem, službenikom za odnose s javnošću. Karić priznaje problem, ali isto tako napominje da se s ovim, istim problemom susreću svake godine.

Objašnjava naš sagovornik da se radi o visokoj akumulaciji jezera koja kupi smeće sa obala, dio otpada stiže i sa Igmana. A što se tiče količine, govori nam Karić, akumulacija je izuzetno visoka, kao rijetko kad...

'Zašto nam EP ne pomogne?'

Očigledno je da je Općina svjesna problema. Portal Radiosarajevo.ba upitao je kako riješiti problem, na što Karić odgovara da oni plovilo ili resurse za ove namjene nemaju.

„Zašto Elektroprivreda ne koristi svoj čamac? Prema informacijama koje imamo, nisu ga upalili ove godine, a s tim bi problem mogao biti riješen za sat-dva“, kazao je Karić pa potom zaključio: „problem je naš, zajednički“.

Uz komentar kako bi bilo lijepo podići ekološku svijest među našim sugrađanima kako bi bh. obale bile što čistije, sugeriramo Kariću i da predloži svojim nadređenima konkretniju saradnju s Elektroprivredom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije