Nikolaidis: Nasilje u obitelji u zabrinjavajućem broju

Radiosarajevo.ba
Nikolaidis: Nasilje u obitelji u zabrinjavajućem broju


Danas je na Fakultetu političkih nauka održana konferencija „Nasilje nad djecom u BiH: stanje, perspektive, izazovi i potrebe“ na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja BECAN (Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect) studije u BiH o učestalosti i rasprostranjenosti nasilja nad djecom u porodici u BiH.

Voditelj projekta Becan George Nikolaidis rekao je da je cilj ove studije je da se podigne svijest o ovom problemu i da se podstaknu nadležne institucije na djelovanje i da se uspostave nove socijalne službe koje će pružati pomoć djeci. Govoreći o broju prijavljenih slučajeva socijalnim službama i broju u realnom životu Nikolaidis je rekao da taj omjer iznosi jedan na prema pedeset.

Nikolaidis je rekao i da je došlo do povećanja fizičkog i seksualnog nasilja u slučaju muškaraca i da se ovaj trend povećava. Po njegovim riječima, stope nasilja su veće što su djeca starija.

Šta odobravamo?

Glavni istraživač na BECAN projektu, magistar socijologije, Jelena Brkić Šmigoc rekla je za portal Radiosarajevo.ba da je istraživanje rađeno u 39 gradova, u 110 škola i da je u istraživanju učestvovalo preko 4.000 djece i roditelja.

„Prema prvim nalazima epidemiološkog istraživanja, rasprostranjenost je velika i nasilje u obitelji je pristuno u zabrinjavajućem broju. Ono što nazivamo fizičkim kažnjavanjem i što se u našoj kulturi odobrava je nasilni čin“, rekla je Brkić Šmigoc, i dodala da je značajna rasprostrajenost i pozitivnih postupaka u obitelji i da imamo kapacitete da možemo biti bolji roditelji, ali i da nam trebaju intervencije prevencijskih programa ili educiranja.

Govoreći o pitanju evidencije slučajeva nasilja nad djecom, Brkić-Šmigoc kaže da su u socijanim centrima nestandardizirane evidencije i procedure, tako da dijete žrtva nasilja ne biva zaštićeno u našem sistemu. „Nadam se da neke reforme zakona o socijalnoj zaštiti i reforme zakona o nasilju u obitelji  idu u tom pravcu“, rekla je ona.



Brkić Šmigoc je istakla da su roditelji najčešće počinitelji nasilja nad djecom, kao i da je razbijen stereotip o većem broju slučajeva u ruralnim nego u urbanim sredinama.

Razbili predrasude urbanog i ruralnog

„Oni koji su skrbnici, roditelji, su najveći počinitelji tih postupaka, tu smo naišli i na stereotip da su očevi češći počinitelji postupaka. Ali smo i razbili predrasudu urbane i ruralne sredine. Fizičko i psihičko nasilje je zastupljenije u urbanim sredinama“.

Ona se nada da će nadležno ministarstvo znati iskoristiti podatke do kojih su došli i istakla da je ovo prvo istražvanje epidemiologije u BiH.

Prema dostupnim podacima o sprovedbi Strategije za prethodni period (2007-2010), u 2010. godini zabilježeno je ukupno 5.087 slučajeva nasilja nad djecom, od kojih zanemarivanje i kombinovano nasilje predstavljaju polovicu svih zabilježenih slučajeva nasilja, dok 21,3 posto slučajeva otpada na psihičko nasilje, a 19 posto na ekonomsko zanemarivanje. Fizičko nasilje je zabilježeno u 11 posto slučajeva u ukupnom opsegu nasilja nad djecom u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije