Nije dovoljan samo jedan dan

Radiosarajevo.ba
Nije dovoljan samo jedan dan

Foto: Stock

Udruženje "Vesta" iz Tuzle uz podršku Evropske unije realizira kampanju naziva "Nije dovoljan samo jedan dan" koja ima za cilj skretanje pažnje javnosti i relevantnih institucija i organizacija na stanje vezano za poštivanje dječijih prava u BiH i potrebu uspostavljanja odgovarajućih mehanizama za brigu o djeci, javlja Fena.

Porast nasilja nad djecom

Kampanja je pokrenuta u okviru obilježavanja 19. novembra, Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, i 20. novembra, Međunarodnog dana dječijih prava, i obuhvata raznovrsne sadržaje, a bit će završena sutra postavljanjem izložbe likovnih radova učenika 15 osnovnih škola iz šest bh. gradova u OŠ "Sjenjak“ u Tuzli.

Na press-konferenciji u Sarajevu predstavnici Udruženja "Vesta" iz Tuzle i još nekoliko nevladinih organizacija koje uz podršku EU realiziraju projekte vezane za poštivanje prava djece i mladih u BiH ukazali su na činjenicu da je, prema njihovim istraživanjima, u BiH posljednjih godina zabilježen porast maloljetničke delinkvencije, narkomanije, nasilja nad djecom i njihovog seksualnog iskorištavanja, a evidentni su i slučajevi vršnjačkog nasilja.

S tim u vezi oni su u zajedničkoj izjavi nosioce državne vlasti u BiH podsjetili da je djeci potrebna djelotvorna, stručna i pravovremena zaštita organizirana u okviru efikasnog državnog sistema.

Socijalna i zdravstvena isključenost djece


Podsjetili su ih da je BiH ratificirala Konvenciju o pravima djeteta (koja je postavila temelje za bolji život djece) i naglasili da BiH ima obavezu da do 2010. podnese drugi izvještaj Komitetu za prava djeteta UN-a koji treba da pokaže nivo napretka u zaštiti prava djeteta u odnosu na 2005. kad je urađen prvi takav izvještaj.

UNICEF: BiH mora poštovati prava djece
Obilježavanje 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta
VM: Nema dovoljno novaca za pomoć djeci izloženoj nasilju

Uz Udruženje "Vesta" iz Tuzle, potpisnici zajedničke izjave su i nevladine organizacije "Zdravo da ste" Banja Luka, Fondacija za kreativni razvoj i Udruženje Kult iz Sarajeva, te Care International i Save the Children UK.

Neka od istraživanja tih nevladinih organizacija registrirala su primjere ekonomske, socijalne i zdravstvene uskraćenosti djece u BiH, kao i to da dva do četiri posto djece nije obuhvaćeno osnovnim obrazovanjem. Danas je naglašeno da se radi o malom broju takve djece, ali i ukazano da je problem veći ako se zna da se radi o djeci iz specifičnih zajednica (Romi, djeca iz ruralnih područja, djeca s invaliditetom, djeca iz mnogočlanih obitelji) o kojima društvo ne vodi dovoljno računa.

Istraživanja su pak pokazala i neke pozitivne primjere kao što je naprimjer povećana šansa djece da kažu svoje mišljenje u obitelji ili školi ili smanjenje broja tzv. dvije škole pod istim krovom, javlja Fena.

Djeci je važno objasniti događaje koji se prikazuju u medijima
Nasilje, pornografija, diskriminacija sve češći sadržaji TV programa
Ombudsmani BiH: Kršenja prava djece u svim oblastima

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije