Nedim Sladić: Prošlo je deset godina od Gabora...

3
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić: Prošlo je deset godina od Gabora...
Foto: Nedim Sladić/Facebook / Bh. meteorolog Nedim Sladić

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić, prisjetio se velikog snijega koji je doslovno zabijelio svaki kraj Bosne i Hercegovine.

Naime, na današnji dan sada već davne 2012. godine velike sniježne padavine zadesile su našu zemlju. 

O tome koliki je snijeg pao tog februara svjedoče i slike snijegom zametenog Starog mosta u Mostaru, što je za grad na Neretvi krajnje netipično.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

Sladić se u facebook statusu prisjetio tih dana opisavši ih kao period u kojem je do izražaja došla ljudska solidarnost koja je građane Sarajeva krasila i u ratnom periodu.

Također, objasnio je značenje riječi "Gabor" kojom je opisao ovu pojavu koja nas je zadesila prije jednu deceniju.

"Početkom februara 2012. godine na vrijeme u našim krajevima utjecala je snažna ciklona u Jadranu koju je Crometeo nazvao Gabor. Dok se istovremeno sa sjevera spuštao vrlo hladan zrak, s Jadrana su se pumpale ogromne količine vlažnog zraka, s kojim je u noći s 03. na 04.02.2012. uz mećavu u Sarajevu na -12 °C sijevalo i grmilo kao usred ljeta. I opravdano je ciklona nosila svoje ime, jer je bila pravi Gabor. Donijela je niz problema u cestovnom saobraćaju, naročito u Hercegovini gdje su u tunelu Salakovac u autobusu ostali zarobljeni košarkaši Hemofarma iz Vršca, kao i brojna druga putnička vozila. Uspjela je odsjeći Bosnu od Hercegovine, ostaviti cijeli Mostar bez struje i vode, saobraćajno onesposobiti cijelu državu usljed višemetarskih nanosa snijega koji su se stvorili u svega 48 sati.

Posmatrajući nebo 5 minuta pred kraj časa iz matematike prekriveno nimbusom tog četvrtka, 02.02.2012. godine, prema kraju dana je poprimilo nijanse vrlo blage ljubičaste boje. U četvrtak navečer ubrzo je počeo polako da pada, a intenziviranje padavina uslijedilo je u noći na petak. Padao je jako, nemilice cijeli petak, no najjače u noći s petka na subotu. Izgledalo je kao da nikad neće stati.

U subotu ujutro, 04.02.2012. proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine koje je trajalo do 22.02.2012. godine usljed izuzetno velikih snježnih padavina koje su zahvatile našu zemlju. Sve je stalo. Opća paraliza glavnog grada, ali i Mostara, čiji prizori Starog mosta i čuvene Musale su bili neprepoznatljivi i prije gotovo nikada viđeni, čak i među starijom populacijom. U Mostaru su 04.02.2012. izmjerena 85 cm, a u Sarajevu 107 cm snježnog pokrivača. Oba podatka su rekordno visoke vrijednosti, u Sarajevu od decembra 1999. godine, a u Mostaru iz 1971. godine, koje su i danas ostale nepromijenjene, a za Mostar će sigurno proći još dosta godina, pa i decenija dok se ovaj rekord ponovo ne obori.

Ipak, u svom tom moru bjeline, zajednički dani čišćenja snijega s komšijama oko zgrade, velika solidarnost i zajedništvo je nešto što pamtim kod Gabora i jednog od 5 najhladnijih februara modernih vremena, kakvih od 2014. gotovo više da nemamo", napisao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije