Moskva 'zaratila' sa State Departmentom zbog Milorada Dodika i snažne podrške Bosni i Hercegovini

4
Radiosarajevo.ba
Moskva 'zaratila' sa State Departmentom zbog Milorada Dodika i snažne podrške Bosni i Hercegovini
Foto: Arhiv / State Department

Nakon što je Američko ministarstvo vanjskih poslova osudilo nove prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske od BiH, a čelnica USAID-a Samantha Power istovremeno upozorila da se Dodik priprema krenuti opasnim nedemokratskim putem, o svemu se oglasila i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Marija Zaharova, istaknuta ličnost proruskog režima, komentirajući izjavu Washingtona i State Departmenta da će ''nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BIH te pozivati na odgovornost onih koji teže potkopavanju institucija BIH i Daytonskog sporazuma'', rekla je kako ruska strana takvo nešto smatra ''nevjerojatnim''.

''Ned (Price,  glasnogovornik State Departmenta), pokušajte zamijeniti 'BiH' s 'Srbija', 'Republika Srpska' s 'Kosovo', Daytonski sporazum s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244 i dobijete dijagnozu - podvojena ličnost'', navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Također, iznijela je tvrdnju da je ''Washington suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN-a iz 2008. priznao nezavisnost Kosova čime je narušio teritorijalni integritet i suverenitet multinacionalne Srbije''.

Marija Zaharova
Foto: sputnik.by: Marija Zaharova

Podsjetimo, iz State Departmenta reagirali su posebnom izjavom nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik protekle dvije sedmice najavio da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je entitetima zabranio raspolaganje državnom imovinom dok se njezin status ne uredi zakonom što bi ga trebao usvojiti parlament BiH.

Nastavi li Ustavni sud na tome inzistirati, kazao je tada Dodik, RS će se odvojiti od Bosne  i Hercegovine.

"Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopštenju.

State Department komentirao izjave Milorada Dodika: "Neodgovorno, opasno i štetno!"

State Department komentirao izjave Milorada Dodika: "Neodgovorno, opasno i štetno!"

State Department je u petak, 10. marta, podsjetio kako su Sjedinjene Američke Države ponosne to stoje uz narod BiH dok "grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

"Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, naveli su iz State Departmenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije