Meteorolozi objavili upozorenje za građane: Evo kada nas očekuje olujno nevrijeme u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili upozorenje za građane: Evo kada nas očekuje olujno nevrijeme u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Kišovito u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina, a kako navode meteorlozi lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, leda i olujnog vjetra.

O vremenskim prilikama oglasili su se i na stranici BHmeteo.

"U utorak(25.07.) nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu zemlje od poslijepodnevnih sati. Lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, led i jak do olujan vjetar.

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Prvo da krenemo od večeras, odnosno noći na utorak, kada nas očekuje vrlo topla noć uz temperature većinom iznad 20°C. Posebno se to odnosi na sjeverozapad, sjever i sjeveroistok Bosne gdje se očekuje neuobičajeno topla i teška noć za spavanje uz temperature većinom 25 do 30°C. Lokalno pojačan jugo tokom noći.

Što se tiče vremenskih prilika u noći na utorak, uglavnom će biti suho. Više vedrine u južnom dijelu zemlje, dok će sjevernije u biti povećane oblačnosti. Manja šansa postoji da rijetko na sjeverozapadu i sjeveru zemlje bude prolazne kiše ili kratkotrajan pljusak, obzirom da će u susjednoj Hrvatskoj biti lokalno jačih nestabilnosti tokom noći.

U jutarnjim i prijepodnevnim satima utorka sve više oblačnosti će pristizati sa zapada. Oko sredine dana očekuje se dolazak prvog olujnog sistema koji bi stigao preko Italije i Jadrana na sjeverozapad Bosne, a kasnije se kretao ka Posavini i Semberiji. Donosio bi nalet jače kiše, grmljavine uz jak vjetar a lokalno i led.

Meteorolozi objavili prognozu do 3. augusta: Uživajte danas u suncu, opet se vraćaju padavine

Meteorolozi objavili prognozu do 3. augusta: Uživajte danas u suncu, opet se vraćaju padavine

To bi bio uvod u ono što slijedi od kasnih poslijepodnevnih sati utorka. Naime, nad sjevernim i srednjim dijelom Jadrana moguće da se formira jaka konvektivna linija nestabilnosti koja bi kasnije iza 16 sati donijela prolazne padavine većem dijelu zemlje. Kiša, pljuskovi, grmljavina, jak do olujan vjetar i lokalno led, ponovo bi najviše na udaru bili sjeverozapad, sjever, sjeveroistok te dio centralne Bosne.

Jug Hercegovine bi bio miran tokom utorka, a krajem dana pljuskova lokalno može biti u sjevernim dijelovima Hercegovine.

Nalet lokalno olujnog nevremena koji bi nas zahvatio iza 16 sati bi napustio našu zemlje oko 21 sat. Nestabilno vrijeme bi se nastavilo i u noći na srijedu(26.07.) uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, moguće je formiranje 'squal line' ili linijskih nestabilnosti koji bi počinjale sa Jadrana.

U ranim jutarnjim satima srijede sa sjevera će postepeno prodirati osjetno hladniji zrak praćen prolazno pojačanim sjevercem. To će donijeti osjetno niže temperature u srijedu, biće opet kiše, pljuskova i grmljavine u većem dijelu zemlje uz lokalno obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne", navodi se na facebook stranici BHmeteo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije