Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila rezoluciju o BiH, javio se Magazinović

1
Radiosarajevo.ba
Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila rezoluciju o BiH, javio se Magazinović
Foto: Facebook / Saša Magazinović

Bosna i Hercegovina mora sprovesti institucionalne reforme, jačati nezavisnost pravosuđa, unaprijediti obrazovanje te pojačati borbu protiv korupcije i raditi na transparentnosti u vlasništvu medijskih kuća.

Sve ovo navedeno je u Izvještaju o BiH o koji je predstavljen u srijedu, 2. oktobra u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasborgu.

Na skupštini je usvojena rezolucija o BiH u kojoj se čestita bh. vlastima na učinjenim reformama u prethodne dvije godine.

Biden najavio nove sankcije: "Očito je da je Iran debelo skrenuo s puta..."

Biden najavio nove sankcije: "Očito je da je Iran debelo skrenuo s puta..."

Rezolucija je usvojena s dva amandmana, jednim koji zabranuje veličanje ratnih zločinaca u školskim programima u BiH, i drugim kojim se priznaje Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ranije usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

U rezoluciji, posebno se ističe donošenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, te Zakona kojim se ombudsman za ljudska prava određuje kao nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

Usvojena Rezolucija o BiH Sabine Ćudić: Zabranjeno veličanje ratnih zločinaca u školama

Usvojena Rezolucija o BiH Sabine Ćudić: Zabranjeno veličanje ratnih zločinaca u školama

Također se pozivaju vlasti BiH da jačaju demokratske institucije i vladavinu prava.

Posebno se apostrofira neophodnost usklađivanja izbornog zakona s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i obezbjeđivanje pravilnog funkcionisanja Ustavnog suda BiH.

Također, ističe se neophodnost usvajanja novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Rezolucijom se urgiraju vlasti da usvoje zakon kojim se osigurava trajno finansiranje tri javna emitera i transparentnost vlasništva nad medijima.

Povodom svega se oglasio i Saša Magazinović, predsjedavajući bh. delegacije u PSVE.

"Večeras je u Strasbourgu usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini. Podržana je Rezolucija o Srebrenici usvojena od strane Generalne skupštine UN-a.

Pohvaljen je napredak na europskom putu, kritikovane su vlasti RS zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda i pokušaja ometanja njegovog rada, pozvane su vlasti i politički lideri na ukidanje diskriminacije u izbornom i obrazovnom procesu, traži se održivost javnih servisa, suzbijanje govora mržnje…

Mogu biti zadovoljan angažmanom naših predstavnika, kao i činjenicom da niti jedan glas nije bio protiv", istakao je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije