Krivični zakoni u BiH: Razlike u kaznama, u opisu djela…

Radiosarajevo.ba
Krivični zakoni u BiH: Razlike u kaznama, u opisu djela…

Danas je u Centru za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu održana prva prezentacija analize "Ka pravnoj sigurnosti", koja opisuje razlike u postojećim entitetskim krivičnim zakonima i sudskoj praksi.

Analizom su obuhvaćena 17 krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH i Krivičnog zakona Republike Srpske, gdje je utvrđeno da u samom nazivu postoji razlika u 40% slučajeva, u opisu krivičnog djela u 55% slučajeva, u kazni u 70% slučajeva, te u 92% slučajeva razlike u predviđenim kvalificiranim oblicima krivičnog djela.

Autori analize Midhat Izmirlija i Adnan Kadribašić istakli su potrebu harmonizacije krivičnog zakonodavstva kao preduslova pravne sigurnosti, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH u cilju ujednačavanja sudske prakse, te potrebu osiguranja javnog pristupa sudskoj praksi u krivičnim predmetima, kao ključne preporuke. Prisutnim sa su se obratili i profesor sa Fakulteta političkih nauka - Zarije Seizović koji je dao osvrt na analizu, te Nedim Jahić i Amar Numanović, koordinatori projekta ispred Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH i Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, saopćio je YIHR BiH.


Detalj s današnjeg skupa

Prezentacija i javne rasprave dio su programa "Mladi za pravdu", koji je realiziran uz potporu Mreže pravde u Bosni i Hercegovini i USAID Projekta sektora razvoja pravosuđa II u Bosni i Hercegovini, te je do sada obuhvatio niz obrazovnih programa, javnih rasprava i okupljanja mladih širom zemlje."Mladi za pravdu" u narednim mjesecima će aktivno raditi na umrežavanju omladinskih ogranaka političkih stranaka i studentskih asocijacija na temu harmonizacije entitetskih krivičnih zakona, budući da su neharmonizirani propisi između entiteta Republika Srpska i Federacije Bosne i Hercegovine ključni problem na putu BiH prema evropskim integracijama, a saradnja između dva entitetska parlamenta praktično ne postoji.

U petak će na ovu temu aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH govoriti u okviru susreta sa predstavnicima Hrvatskog studentskog politološkog foruma, HDZ 1990, HSP BiH i Narodne stranke radom za boljitak u Mostaru, te organizirati javnu tribinu u zajedničkog organizaciji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru, a uskoro se očekuju i sastanci sa političkim liderima u Sarajevu i Banja Luci. Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH odbili su sastanak i saradnju na ovom pitanju sa Inicijativom mladih za ljudska prava BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije