Komisija odlučila: Odbijena inicijativa Sabine Ćudić da se dozvoli nošenje hidžaba u OSBiH

14
Radiosarajevo.ba
Komisija odlučila: Odbijena inicijativa Sabine Ćudić da se dozvoli nošenje hidžaba u OSBiH
Foto: Kolaž / Sabina Ćudić podržala vojvotkinju Emelu Mujanović

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine na 9. sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.

Na sjednici nije podržana zastupnička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Pitanje hidžaba u Oružanim snagama BiH pokrenula je Emela Mujanović. Ona je vojnikinja sa OSBiH koja je nedavno obavijestila javnost da mora napustiti posao zbog toga što se ne želi odreći hidžaba. 

Gigantu iz Bosne i Hercegovine pošlo je za rukom što nikom nije: Prihodi otišli u nebo

Gigantu iz Bosne i Hercegovine pošlo je za rukom što nikom nije: Prihodi otišli u nebo

Komisija također nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Vijeću ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije