Koliko para vlast daje nevladinim organizacijama?

Radiosarajevo.ba
Koliko para vlast daje nevladinim organizacijama?


Različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini su u proteklih pet godina dodijelili najmanje 293,4 miliona KM grantova udruženjima i lokalnim nivoima vlasti. Novac je iz budžeta izdvajan za finansiranje boračkih, sportskih, humanitarnih i drugih udruženja, ali i za javne ustanove i vjerske institucije.

Entitetski i državni revizori godinama u svojim izvještajima navode da se podjela javnog novca vrši bez utvrđenih kriterija, uz nedostatak adekvatne kontrole trošenja.

Dževad Nekić, zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, kaže da je netransparentnost jedan od najvećih problema raspodjele novca: “Samo pojedinci znaju da mogu aplicirati na ta sredstva, dok ostali građani koji nisu bliski institucijama uopšte ne znaju da takve mogućnosti postoje.“

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva uputili su općinama, kantonima, entitetima i državi zahtjeve za informacije o izdvajanju bespovratnih sredstava za neprofitne organizacije u periodu od 2007. do 2011. godine. Podatke je dostavilo samo 86 institucija, što je tek nešto više od pola odgovora na upućene zahtjeve. Prema tome, ukupan iznos dodijeljenog novca je mnogo veći.

Do dijela podataka novinari CIN-a su došli i pregledavajući službene glasnike, budžete i druge dostupne dokumente.

Prema svim prikupljenim podacima, najviše novca na nivou cijele BiH izdvojeno je za sportska udruženja – 61,6 miliona KM. Slijede udruženja iz oblasti kulture sa 41,9 miliona KM, vjerska sa 27,5 miliona KM te humanitarna sa 23,4 miliona KM.

Za medije je izdvojeno 18, 2 miliona KM, od čega 16,5 miliona KM za medije iz Republike Srpske (RS). Invalidskim, izbjegličkim i svim drugim stradalničkim udruženjima dato je 14,9 miliona KM, dok su boračka dobila 14,5 miliona KM.

Cjelovitu bazu podataka možete pogledati ovdje.

U revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH iz 2010. godine navedeno je da institucije nemaju kvalitetan sistem praćenja namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava i ostvarenih učinaka. Revizori su naveli i da se Vijeće ministara nije pridržavalo limita utvrđenih zakonom.

Prema podacima koje je prikupio CIN, Ministarstvo kulture i sporta FBiH je u petogodišnjem periodu izdvojilo najviše novca za udruženja – 54,6 miliona KM. Međutim, federalni revizori su 2010. godine utvrdili da je ovo ministarstvo neopravdano dodjeljivalo sredstva za pojedine projekte, ne vodeći računa da se oni finansiraju i sa drugih budžetskih stavki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije