Klimatske promjene mogle bi BiH donijeti dvije žetve

Radiosarajevo.ba
Klimatske promjene mogle bi BiH donijeti dvije žetve

Tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 bile su klimatske promjene i njen uticaj na život.

Šef Odsjeka za zaštitu životne sredine u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić kazao je da BiH svrstana u kategoriju zemalja koje su osjetljive na klimatske promjene, čemu svjedoče vremensko ponašanje u ovoj zemlji, kao ekstremne suše i poplave kada im za to nije vrijeme.

“Mi smo u tom smislu, izradili Prvi i Drugi nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama. Prvi se odnosi na baznu 1990. godinu, dok drugi pokriva period od 1991-2001. godine. Sa trećim izvještajem zaokružit ćemo sve do 2010., a onda će se napraviti dvogodišnji izvještaj za 2011. i 2012. godinu“, izjavio je Oprašić, dodavši da će se tek tada vidjeti prava slika za posljednjih 20 godina u BiH.

On je istakao da jedna država sama ne može riješiti problematiku klimatskih promjena, kao i ostale okolišne probleme, te pozvao na regionalnu i međunarodnu saradnju.

Uvodničar Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku, kazao je da su klimatske promjene najveći svjetski izazov. On je istakao da su ljudi duže vrijeme bili skeptični u vezi sa idejom da su oni mogli prouzrokovati tako velike promjene, kao naprimjer u cirkulaciji zraka i vode, ali da je sada veći broj onih koji su osviješteni.

“Ključne riječi u klimatskim promjenama su mitigacija, odnosno ublažavanje klimatskih promjena i adaptacija, odnosno prilagođavanje klimatskim promjenama. Klimatske promjene su dovele do ekonomskih, političkih i društvenih promjena u svijetu“ pojasnio je Kupusović.

Akademik Taib Šarić ipak smatra da bi klimatske promjene mogle imati i pozitivne posljedice u poljoprivredi. On je kazao kako bi povećanje ugljendioksida u atmosferi povećalo fotosintezu. Kada je u pitanju globalno zagrijavanje, Šarić kaže da bi zatopljavanje moglo imati korisne posljedice jer tada biljke mogu duže da žive. On tvrdi da bi tada čak bile moguće dvije žetve godišnje, što bio davnašnji san zemljoradnika u BiH.

“U jednoj godini mogli bismo imati i kukuruza i pšenice zahvaljujući klimatskim promjenama“, rekao je Šarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije