Kako se RS brani od logoraša: Samo je BiH država, RS nije postojala 1992.

Radiosarajevo.ba
Kako se RS brani od logoraša: Samo je BiH država, RS nije postojala 1992.

U decembru prošle godine, nakon skoro dvije decenije od agresije na Bosnu i Hercegovinu, na Općinskom sudu u Sanskom Mostu donesena je presuda protiv Republike Srpske (RS) u kojoj je na nedvosmislen način utvrđena odgovornost tog bh. entiteta za stradanje logoraša Mirsada Botonjića iz mjesta Biljani kod Ključa gdje je 1992. godine počinjen masakr nad bošnjačkim stanovništvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši logoraš i u nekoliko navrata haški svjedok Adil Medić kazao je za AA da u toj presudi postoji jedan element koji je njega lično posebno zaintrigirao.

“Pravobranilac RS-a zvanično piše da RS nije nastala 9. Januara 1992. nego tek Daytonskim sporazumom te da RS nema elemente državnosti nego da je BiH država koja je međunarodno priznata država i koja je, navodno odgovorna, za sve što se u njoj događalo, a ne RS koja nije tada ni postojala”, pojasnio je Medić, dodajući kako je zanimljivo da, uprkos ovakvom stavu njihovih organa, vlasti RS-a slave Dan RS 9. januara.

U RS-u se vodi intenzivna kampanja čiji je cilj da se tužbe Unije civilnihžrtava rata KS-a protiv RS-a predstave kao politički motivirane. Advokat koji zastupa oko 3.000 klijenata Esad Hrvačić kazao je za AA da on zastupa uglavnom ranjene i građane opkoljenog Sarajeva. “Mi smo do sada dobili preko 30 prvostepenih presuda, a još nijedna nije pravomoćna. Mi očekujemo u toku ove godine da će biti i prve pravomoćne presude. Očekujemo negdje do kraja godine da će biti oko 100 presuda donesenih. Sve su presude, manje-više, u korist žrtava, znači protiv RS-a”, pojasnio je on.

U dokumentu do kojeg je došao novinar AA, tačnije žalbi koju je podnijelo Pravobranilaštvo RS-a, navodi se da tužena RS pobija presudu Općinskog suda u Sanskom Mostu te dodaje: “U vrijeme nastanka štete BiH je po Međunarodnom pravu bila priznata kao država, a RS je tek Daytonskim mirovnim sporazumom (Aneksom 4) definisana kao entitet u sastavu države BiH i koja nema elemente državnosti. Odgovornost RS-a za predmetni vid štete koja se traži tužbenim zahtjevom nije propisana Ustavom BiH, Ustavom RS-a niti bilo kojom drugom zakonskom odredbom”.

Dakle, zaključuje Medić, Pravobranilaštvo RS-a zvanično piše da RS nije nastala 9. januara 1992. nego tek Daytonskim sporazumom te da RS nema elemente državnosti. Naime, da je BiH država koja je međunarodno priznata država i odgovorna za sve što se u njoj događalo, a ne RS koja nije tada ni postojala. Prvostepenom presudom, Botonjiću bi, za oko šest mjeseci, koliko je proveo u logoru Manjača, trebala biti isplaćena naknada u iznosu od oko 20.000 konvertibilnih maraka (10.230 Eura).

Medić, koji je kao predstavnik humanitarne organizacije ''Merhamet'', prvi put posjetio logor Manjača kraj Banja Luke u kojem su zatvorenici bili smješteni na golom betonu, izgladnjeli, a mnogi od njih sa znacima svježih povreda, kaže da je ova naknada minorna te da nema veze sa naknadom za ono što su ljudi pretrpjeli.

Logor Manjača je formiran 1991. na vojnom poligonu u planini iznad Banje Luke. Osnovala ga je JNA, kad su u njega dovedeni zarobljeni Hrvati tokom rata u Hrvatskoj, a od 1992. to je bio logor za Bošnjake i Hrvate s područja BiH. Taj logor je 1992. registrirao Međunarodni crveni križ. Tačan broj ubijenih na samoj lokaciji logora je još nepoznat, ali se pretpostavlja da je ubijeno više stotina logoraša.

“Ako uzmemo da danas, u ovo vrijeme, u ovim sudovima, dan neležanja po presudi suda do godinu dana, iznosi 100 konvertibilnih maraka po danu, onda zamislite šta to znači za dan logorskog života”, pojasnio je Medić.

Ipak, on je ubijeđen da će drugostepeni sud u Bihaću, shodno drugim presudama, promijeniti prvostepenu presudu. Tačnije, povećati naknadu. Medić kaže kako neki ipak smatraju da naknada treba biti i manja: “Ja bih one koji tako misle poslao tamo samo tri dana pa da vide šta to znači ili bi ih u najmanju ruku uputio da pročitaju knjigu ‘Torture’ koju sam ja sa saradnicima napisao pa da vide šta znači biti logoraš”, istakao je Medić koji je i sam u logoru proveo skoro godinu dana.

Bivši logoraš pojašnjava da u vezi sa tužbama postoje dva kanala.

“Prvi je da su na hiljade tužbi podnesene sudu u Banja Luci i oni uglavnom odbijaju te tužbe s tim da se pravdaju zastarjelošću i nenadležnošću. Te tužbe su izuzete iz Banja Luke i podnesene sudu u Sanskom Mostu”, pojasnio je Medić i dodao da su to uglavnom tužbe bivših logoraša sa područja Sanskog Mosta i Ključa.

Kako kaže, do sada je u Sanskom Mostu podneseno više od hiljadu tužbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije