Jovan Divjak: Ne bojim se, namjeravam da putujem

Radiosarajevo.ba
Jovan Divjak: Ne bojim se, namjeravam da putujem
Divjak: Žao mi je što se to desilo gospodinu Ganiću (Foto: Flickr)

Nakon što je Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, uhapšen na londonskom aerodromu Heathrow i zadržan u pritvoru, Bosna i Hercegovina je Velikoj Britaniji uputila zahtjev za izručenjem, što će najvjerovatnije danas učiniti i Srbija.

Ganić je od strane srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine optužen za odgovornost u slučaju „Dobrovoljačka“, kada je 1992. godine u Sarajevu napadnuta kolona vozila JNA.

Srbija inače pored Ganića optužuje još 18 građana Bosne i Hercegovine, koji su u to vrijeme bili na rukovodećim vojnim ili političkim funkcijama. Jovan Divjak, tada pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije BiH, Stjepan Kljujić, ratni član Predsjedništva BiH, Dragan Vikić, komandant specijalnih jedinica MUP-a BiH, neki su od njih.

Jovan Divjak, danas na čelu nevladine organizacije koja stipendira djecu bez roditelja „Obrazovanje gradi BiH“, za Radiosarajevo.ba kaže da mu je žao što se nešto takvo desilo gospodinu Ganiću.

„On je čovjek koji sa svojim integritetom ne spada među one koji bi trebali pred bilo kime da odgovaraju“, kaže Divjak.

Kako je i sam optužen kao i Ganić, logično je da bi i Divjaka mogla zadesiti slična sudbina. No, on kaže da se ne boji, jer nije „učinio ništa zbog čega bi ga trebalo sudski proganjati“.

„Ne osjećam se ugroženo. Evo svađam se sa svojim prijateljima, jer namjeravam da putujem. Ne može me niko zaustaviti, ne osjećam nikakav strah, jer znam da nisam učinio ništa zbog čega bi me trebalo sudski proganjati“, poručuje Divjak.

On dodaje da, uprkos u petak potpisanom ugovoru između Srbije i BiH, koji bi trebao unaprijediti odnose pravosudnih organa i spriječiti ovakve slučajeve, nije postignut nikakav napredak.

„Nažalost, nema nikakvog napretka u odnosima BiH i Srbije. Od 1995. sigurnosne službe Srbije ne žele da predaju Ratka Mladića Haaškom tribunalu. To traje punih 15 godina“, kazao je Divjak.



Vezano:
Kontradikcije: Šta se Ejupu Ganiću zaista dogodilo na londonskom aerodromu
Tužilaštvo BiH tražiće izručenje Ganića BiH
Slučaj Ganić: Savjetnik Predsjedništva BiH Damir Arnaut putuje u London
Silajdžić i Komšić: Ganićevo hapšenje je dobro smišljena namjera
Ejupu Ganiću određen pritvor do 29. marta

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije