Izvještaj: BiH najgora u Europi po pitanju okolišnih politika

Radiosarajevo.ba
Izvještaj: BiH najgora u Europi po pitanju okolišnih politika
AA / Tetovo i Tuzla snažno se oslanjaju na ugljen lignit, koji jako onečišćuje okoliš
Univerzitet Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom objavili su Indeks okolišne učinkovitosti gdje je Bosna i Hercegovina zauzela 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

Na osnovu ovoga izvještaja, BiH je najlošije ocijenjena zemlja u Evropi, a sljedeća najgora plasirana - Moldavija, nalazi se na 112. mjestu.

Kad su u pitanju zemlje regiona, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68, Srbija na 84..

Indeks okolišne učinkovitosti izračunavaju i svake dvije godine objavljuju univerziteti Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom.

Na ovoj listi se nalazi 180 zemalja, koje se ocjenjuje unutar deset tematskih cjelina, korištenjem 24 indikatora koji zajedno daju ocjenu učinkovitosti politika u oblastima utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje i vitalnosti ekosistema.

Indeks_okolisne_Ucinkovitosti_PrtScr.jpg - undefined

"Ovo je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u našoj zemlji - entitetskih ministrica okoliša Đapo i Golić i njihovih prethodnika, a onda i nižih nivoa vlasti", saopćeno je iz Udruženja Eko Akcija Sarajevo.

U ovom udruženju smatraju da je okolišna politika u BiH služi isključivo interesima finansijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade.

"U tome uživaju i podršku međunarodnih organizacija i institucija koje i same u pozadini lobiraju za nekontrolisanu eksploataciju resursa, dok nizom propalih projekata daju alibi domaćim akterima za destruktivne odluke", saopćili su.

Indeks okolišne učinkovitosti za 2018. godinu

Indeks_okolisne_Ucinkovitsti_Svijet_2018.png - undefined

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije