Izmjene Zakona o Vladi FBiH opasne

Radiosarajevo.ba
Izmjene Zakona o Vladi FBiH opasne


Izmjene Zakona o Vladi FBiH, kojim HSP uslovljava promjenu Vlade FBiH, sudeći po sadašnjim stavovima federalnih parlamentaraca pozicije, ali i opozicije, neće biti usvojene, jer ih smatraju nepotrebnim i opasnim, pišu Nezavisne Novine.

Ovo bi moglo otežati imenovanje nove Vlade FBiH s obzirom na to da za to treba saglasnost predsjednika FBiH Živka Budimira, koji je potpredsjednik HSP-a.

U Vladi FBiH trenutno su ministri iz SDP-a, HSP-a, Narodne stranke Radom za boljitak i SDA, a novu parlamentarnu većinu čine SDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SBB. Nova većina zatražila je izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi, što treba da se desi sredinom februara, a potom slijedi procedura imenovanja nove.

HSP traži usvajanje izmjena Zakona o Vladi FBiH u pravcu da svaku odluku mora donijeti bar trećina ministara iz reda svakog naroda.

Marinko Čavara, šef Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je da je interesantno da HSP to nije tražio kada je formirana Vlada, te da su izmjene zakona predložili u dvije rečenice, a sada to koriste za obmanu javnosti.

"Nisu napravili nikakav ozbiljan pokušaj da se to donese kada su bili u punom kapacitetu. Sve to pokazuje da je to u svrhu prikrivanja njihovog uzimanja novca iz proračuna za vlastite svrhe, da se prikrije djelovanje HSP-a", istakao je Čavara, te napomenuo da ne zna ko bi mogao izmjene ovog zakona uopšte razmatrati.

Besima Borić, potpredsjednica Kluba poslanika SDP-a, rekla je da je njeno mišljenje da ne treba donijeti ovakav zakon, jer postoje mehanizmi unutar kojih se mogu štititi nacionalni interesi. Sa ovim se slažu i u SDA, stranci koju se želi "izbaciti" iz Vlade FBiH.

"Svoditi pitanje nacionalnih interesa na puko glasanje ministara i uvjetovati to samo je dalji korak ka cijepanju FBiH pa i BiH", dodala je Borićeva.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, tvrdi da izmjene zakona, kako je to predložio HSP, nisu dobre i potrebne. Kazao je da je isto tražio i HDZ prije nekoliko godina i da je to pokušaj da se omogući blokada rada Vlade FBiH.

"Uvođenje u izvršnu vlast etničkog odlučivanja ili po nacionalnoj pripadnosti ministara, je opasno, posebno za FBiH, i često bi dovelo do nepotrebne blokade. Kada su u pitanju važniji projekti, poput zakona, svakako moraju proći Parlament i pitanje vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Osmanović.

Napomenuo je da u Vladi ne sjede predstavnci naroda nego ministri svih građana i da se ne može reći da je pitanje turizma ili industrije pitanje hrvatskog ili bošnjačkog naroda.

Klub poslanika HSP-DNZ izmjene zakona u proceduru uputio je prije godinu i po dana. Vlada FBiH donijela je zaključak da se uputi Ustavnom sudu FBiH i tu je stalo. Ove izmjene zakona je nedavno tokom razgovora sa predsjednicima stranaka nove većine aktuelizirao i Živko Budimir.

Stanko Primorac, poslanik HSP-a, kazao je da su organi ove stranke spremni donijeti odluku o povlačenju iz Vlade FBiH uz ovaj "minimalni uvjet".

"Spremni smo prihvatiti novu većinu i njihovo pravo da rekonstruiraju Vladu. Jedan od uvjeta, koji je najvažniji, je ovaj zakon. Od ostalih uvjeta ništa posebno nemamo. Želimo opravdati naše sudjelovanje u ovoj vlasti. Usvajanjem izmjena zakona problemi preglasavanja ministara bili bi iza nas", rekao je Primorac.

Dodao je da je ovaj zakon bio jedan od zahtjeva HSP-a prije formiranja vlasti i da su ga prihvatile ostale potpisnice platforme, ali nije bilo političke volje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije